Το Ιράν θα έχει διμερείς συναντήσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πριν από τη σύνοδο της Τετάρτης με τις μεγάλες δυνάμεις στη Γενεύη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετέδωσαν την Κυριακή τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, η συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία υπό την Γουέντι Σέρμαν, δεύτερη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι ιρανοί διαπραγματευτές θα συναντήσουν τους γάλλους ομολόγους τους την Τρίτη.

Η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), το Ιράν και η ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, στη Γενεύη, για μια πολυμερή συνεδρίαση διάρκειας μίας ημέρας στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών δεν προβλέπεται στις συναντήσεις στη Γενεύη.

Η ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Aραγκτσί, αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γενεύη το πρωί της Δευτέρας. Θα συνοδεύεται από τον Νταβούντ Μοχαμαντιάν, σύμβουλο του υπουργείου και από δύο αξιωματούχους του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Μετά την αποτυχία να επιτευχθεί πλήρης και οριστική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 24 Νοεμβρίου στη Βιέννη, η ομάδα 5+1 και η Ισλαμική Δημοκρατία ανανέωσαν την προσωρινή συμφωνία που είχαν υπογράψει το Νοέμβριο του 2013 και παρέτειναν τις συνομιλίες τους έως την 1η Ιουλίου του 2015.

Οι μεγάλες δυνάμεις απαιτούν από το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Επιμένοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα, το Ιράν διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.