Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν, για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, όπου εκβάλει το ποτάμι.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν πλημμυρίσει περίπου 110.000 στρέμματα στο σύνολο του νομού Έβρου, από το Ορμένιο μέχρι τις Φέρες.

Περισσότερα από 2160 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο εισέρχονται στον ποταμό, ακολουθώντας την καθοδική του πορεία προς το νότο και το Δέλτα του Έβρου.

Η προσοχή των υπηρεσιών έχει στραφεί στο νότιο τμήμα του νομού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η στάθμη του ποταμού βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού. Στο Πέταλο, η στάθμη του Έβρου βρίσκεται ένα μέτρο και δέκα εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού (στα 7,10 μέτρα) και στο Πύθιο στα 6,16 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα).

«Κάναμε τεχνητές παρεμβάσεις για να εκτονώσουμε το φαινόμενο, για να μην απειληθεί το χωριό Πόρος που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού και να μην χρειαστεί να εκκενωθεί» επεσήμανε ο κ. Πέτροβιτς.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισαν προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον βόρειο Έβρο, σε διάφορα σημεία όπου εμφανίστηκαν διαρροές, ενώ σε όλο το μήκος του ποταμού γίνονται έλεγχοι για να μην καταγραφούν ρήξεις αναχωμάτων.

Εντολή στο Στρατό Ξηράς να συνδράμει με όλα τα δυνατά μέσα στην αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Έβρου έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με αφορμή την κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.

Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, μετέβη το Σάββατο στην περιοχή και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Πύθειο, υπό τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, τον περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιο Παυλίδη, τον δήμαρχο Ορεστιάδας, και εκπροσώπους της ελληνικής Αστυνομίας και του πυροσβεστικού Σώματος.