Ζητιάνοι, εταίρες και προφήτες…

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός προσώπου με συμβολικό χαρακτήρα

Ζητιάνοι, εταίρες και προφήτες… | tovima.gr
Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός προσώπου με συμβολικό χαρακτήρα, χωρίς καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, εξελίσσεται σε εξοντωτική πολωτική αντιπαράθεση με οδυνηρές επιπτώσεις για τη σταθερότητα της χώρας. Η υποτιθέμενη επιλογή της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στην οποία στηρίζεται η πρόβλεψη του Συντάγματος έχει μετατραπεί σε ένα δυσβάστακτο βαρίδι που καθιστά κάθε φορά τη χώρα δέσμια καιροσκοπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Με διαρκώς απούσα από την ελληνική πραγματικότητα τη λογική της συναίνεσης, η προεδρική εκλογή χρησιμοποιείται συνήθως ως μοχλός για την επιβολή των εκάστοτε κομματικών σκοπιμοτήτων. Σε συνθήκες ομαλότητας αυτό το παιχνίδι εξουσίας μπορεί να γίνεται ανεκτό. Με τη χώρα όμως να βρίσκεται ακόμη στην Εντατική και να εξαρτάται απολύτως από τους δανειστές της, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης υπονομεύει κυριολεκτικά την προσπάθεια ανασυγκρότησης και επιτείνει την αναξιοπιστία του ήδη βαρύτατα τραυματισμένου πολιτικού συστήματος.
Δυστυχώς για τους έλληνες πολίτες, που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν σε λίγες εβδομάδες να αποφασίσουν για την τύχη τους, το διακύβευμα δεν είναι ούτε το success story του κ. Σαμαρά ούτε το εμπόριο ελπίδας του κ. Τσίπρα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που μας καθιστά κάθε λίγο και λιγάκι επαίτες στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων μας και αποσυνάγωγους στα μάτια των περιβόητων αγορών. Με τη λογική – όση βέβαια υπάρχει – που κυριαρχεί στην πλειονότητα των πολιτικών μας είναι αδιανόητο να αντιληφθούν ότι δεν κατέχουν τη μία και μοναδική αλήθεια ή, ακόμη χειρότερα, ότι οι συνταγές και τα ευχολόγια του παρελθόντος δεν είναι απλώς αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα.
Ακόμη και όταν έχεις δίκαιες διεκδικήσεις, όπως συμβαίνει μερικές φορές για τη χώρα μας, δεν μπορείς να τις επιβάλεις αγνοώντας πολιτικούς, κοινωνικούς και διπλωματικούς συσχετισμούς. Πολύ περισσότερο βέβαια δεν μπορείς να απειλείς αυτούς από τους οποίους είσαι απόλυτα εξαρτημένος θεωρώντας ότι είσαι η λυδία λίθος που θα ανατρέψει ισορροπίες και θα ταρακουνήσει συθέμελα την Ευρώπη. Είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, ούτε μια δήθεν φιλολαϊκή «αριστερή» ρητορική που μοιράζει ουτοπικές υποσχέσεις ούτε μια επαναλαμβανόμενη αλλά συνήθως ανεφάρμοστη ρητορική προσαρμογής στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει πείθει έπειτα από τόσα δείγματα χαμένης αξιοπιστίας.
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια η χώρα βρίσκεται και πάλι σε μια ζώνη υψηλού ρίσκου. Περιμένοντας από μια Βουλή όπου κυριαρχούν, με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά, μετριότητες, φοβισμένοι καριερίστες, ανερμάτιστοι υποψήφιοι σωτήρες να αποφασίσουν για την τύχη μας. Είτε όμως ψηφίσουν Πρόεδρο είτε μας οδηγήσουν σε εκλογές, το σκηνικό αυτό του τρόμου δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, όσο και να μη μας αρέσει, όσο και να μετανιώνουμε εκ των υστέρων, πόσο σίγουροι είμαστε ότι θα προτιμήσουμε αυτούς που θα μας μιλήσουν με ειλικρίνεια και καθαρότητα από αυτούς που θα μας υποσχεθούν λαγούς με πετραχήλια;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk