ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

Ωραία λοιπόν! Ας υποθέσουμε ότι μας τελείωσε ο κ. Σαμαράς, οι επίδοξοι διάδοχοί του λογικά πρέπει να πανηγυρίζουν.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ | tovima.gr
Ωραία λοιπόν! Ας υποθέσουμε ότι μας τελείωσε ο κ. Σαμαράς, οι επίδοξοι διάδοχοί του λογικά πρέπει να πανηγυρίζουν. Το γκρέμισμα από τον θρόνο του τους ανοίγει υποτίθεται τον δρόμο προς την εξουσία.
Ηταν λοιπόν ο κ. Σαμαράς τόσο εύκολος αντίπαλος ώστε να χάσει το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του εξαιτίας της προεδρικής εκλογής;
Στο πολιτικό παρασκήνιο συζητείται ένα σενάριο κατά το οποίο ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχοντας εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που απαιτεί η εκλογή. Το σενάριο αυτό δεν μοιάζει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το δεύτερο σενάριο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην απόφασή του να επιταχύνει τις εξελίξεις έχοντας δεδομένη την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο. Με δεδομένο συνεπώς αποτέλεσμα τη διάλυση της Βουλής κατά τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Το σενάριο αυτό θεωρείται από πολλούς ως το πιθανότερο. Διότι πίσω από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των υπέρ και των κατά της εκλογής υπάρχει η μάχη της χώρας μας με τους δανειστές της. Και ειδικότερα όσα προκύπτουν από την προσεκτική μελέτη των προθεσμιών. Ο Πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί το αργότερο στις 29 Δεκεμβρίου. Αν δεν εκλεγεί θα γίνουν εκλογές μέσα σε έναν μήνα. Αρα η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015. Η νέα αυτή Βουλή πρέπει να κλείσει την προεδρική εκκρεμότητα εκλέγοντας τον νέο Πρόεδρο. Θα πρέπει παράλληλα να συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση και να παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές της δηλώσεις. Ετσι, θα πλησιάζουμε στο τέλος της τρίμηνης προθεσμίας που έχει δοθεί στην Ελλάδα για το περιβόητο «νέο μνημόνιο». Θα πρέπει συνεπώς η νέα Κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της την καυτή πατάτα της σοβούσης κρίσης.
Παίζεται λοιπόν στα παρασκήνια ένα παιχνίδι που μπορεί να διαλύσει τη χώρα.
Το καθήκον των δύο αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι προφανές. Πρέπει τουλάχιστον, έστω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να προσυμφωνήσουν για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.
Ο νοών νοείτω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk