Εγκύκλιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Με την εγκύκλιο, ζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές – υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λ.π) και η εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, Υπουργείου Υγείας κ.λ.π) για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος κατά την υπογραφή της εγκυκλίου δήλωσε πως «καθήκον όλων μας, είναι να περιφρουρηθεί το γιορτινό ‘τραπέζι’, ο ανταγωνισμός και η αγορά και να αποκλειστούν όλοι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν» ενώ παράλληλα τόνισε πως και «για τον επιχειρηματικό κόσμο, οι ημέρες αυτές, είναι μια ευκαιρία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να δείξουν με προσφορές και μειώσεις στις τιμές την έμπρακτη στήριξη της ελληνική οικογένειας».

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Γιακουμάτου κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών και στη βάση αυτή καθήκον της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτικού κοινού, είναι να προβαίνει σε ελέγχους αναφορικά με την τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της αγοράς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών πρέπει να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λ.π.) με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, Υπουργείο Υγείας κ.λ.π), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

Ειδικότερα θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) –ενδείξεις, την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων, την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων και την ελλιπή στάθμιση.

Ο κ. Γιακουμάτος ξεκαθαρίζει πως επί διαπιστωμένων παραβάσεων θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις καθώς και διοικητικές κυρώσεις και εφόσον προβλέπεται οι υποθέσεις θα αποστέλλονται και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Όπου δε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά (εναρμονισμένες πρακτικές ,μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές δραστηριότητες, δεσπόζουσα θέση κ.λ.π.) θα παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δεδομένου ότι λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και νέου έτους, αναμένεται αυξημένη διακίνηση των καταναλωτών, μέσω επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και υπεραστικών λεωφορείων, η απόφαση ορίζει πως οι έλεγχοι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και ως προς τις ανώτατες τιμές διάθεσης σε ορισμένα είδη σε χώρους που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος οφείλουν να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους αρμοδιότητάς των (λιμάνια, πλοία κ.λ.π).

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.