Στη στρατηγική προ των εκλογών του 2012 με την επίκληση σκληρών διλημμάτων και με αντίστοιχη ρητορική, όπως π.χ. περί κινδύνου εξόδου από το ευρώ εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, καταφεύγει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς στην τελική ευθεία για τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα θέτει τους βουλευτές όλων των κομμάτων προ των ευθυνών τους, ενώ το παρασκήνιο ήδη είναι έντονο για το σχηματισμό της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Εν μέσω πολλών πάρα πολλών δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και αναφορές ότι η Ελλάδα ξαναζεί ημέρες 2012 και την επαναφορά σεναρίων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit) και στάση πληρωμών μέσα στο 2015, ο Πρωθυπουργός έδειξε με την ομιλία του σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ το απόγευμα της Τετάρτης ότι η ΝΔ και ο ίδιος προσωπικά θα κινηθούν σε υψηλούς τόνους.

Παρά το γεγονός ότι καταγράφονται ισχυροί οικονομικοί κλυδωνισμοί από την κίνησή της να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, η κυβέρνηση θα κινηθεί έχοντας ως ισχυρό επιχείρημα το στοιχείο των δημοσκοπήσεων, ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα «γαλάζια» στελέχη θα υψώσουν τους επιθετικούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όπως έπραξε και ο κ. Σαμαράς που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική αστάθεια της χώρας, αφού προσπαθεί να εκβιάσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, κάτι που θα κάνουν όλα τα στελέχη της ΝΔ στις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές θα εγείρει «κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας το ευρώ, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την ομαλότητα».

«Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές οι αγορές δεν θέλουν εκλογές, τα χρηματιστήρια πέφτουν γιατί φοβούνται τα σχέδια της αντιπολίτευσης» είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε μετά από μια πορεία από θυσίες να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει στην αβεβαιότητα. Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως, τώρα είναι ώρα ευθύνης για τους βουλευτές, να δουν τι έγινε, να μετρήσουν τις συνέπειες, να πάρουν τις αποφάσεις τους».