Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξαντλεί την αυστηρότητά της σε περιπτώσεις παραβιάσεων της χρηματιστηριακής νουθεσίας στέλνει η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της επιβολής προστίμων σε δύο νομικά και ένα φυσικό πρόσωπο για παραβίαση των κανόνων περί ανοικτών πωλήσεων συνολικού ύψους 117.000 ευρώ, στελέχη της Επιτροπής ξεκαθαρίζουν πως θα ακολουθήσουν και άλλα πρόστιμα για παρόμοιες παραβάσεις , διαβεβαιώνοντας πως ο έλεγχος της αγοράς είναι διαρκής.

Σήμερα Πέμπτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μεταβαίνει στο Βέλγιο προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνή Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγορών (IOSCO).

Στο επίκεντρο της εν λόγω συνεδρίασης θα βρεθούν τα διασυνοριακά ρυθμιστικά εργαλεία που είτε ήδη χρησιμοποιούνται, είτε είναι υπό εξέταση, από τα μέλη της IOSCO με στόχο την προστασία των επενδυτών, τη διατήρηση της ποιότητας της αγοράς και τη μείωση του συστημικού κινδύνου.

Σημειώνεται πως η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναπτύξει την τελευταία τριετία εκτεταμένες συνεργασίες με ομόλογες ρυθμιστικές αρχές. Στη βάση αυτή κατέστη πιο εύκολο να εντοπισθούν τόσο η αμερικανική (μονοπρόσωπη) επενδυτική φίρμα Garita Capital Management με έδρα το Σικάγο, όσο και το fund Abbeville Partners, με έδρα το Λονδίνο που προχώρησαν σε παράνομες ανοικτές πωλήσεις 400.000 μετοχών της Eurobank, κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας την προηγούμενη άνοιξη.