Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το ιρλανδικό κοινοβούλιο, την τρίτη ημέρα των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά των νέων αυξημένων τελών για το νερό μια κυβερνητική απόφαση που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, η Ιρλανδία αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, αλλά το ζήτημα του νερού έχει αγγίξει ένα νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας, η οποία εμφανίζεται κουρασμένη από τα χρόνια λιτότητας και απογοητευμένη από την κοινωνικά άνιση οικονομική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει για πρώτη φορά από την επόμενη χρονιά ετήσιο τέλος στα νοικοκυριά, ως τμήμα του τελευταίου κομματιού του πακέτου ύψους 30 δισ. ευρώ.

Χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Δουβλίνο για να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με τις οικογένειες να ανησυχούν για τους λογαριασμούς του νερού οι οποίοι φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ, η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τη μείωση των σχεδιαζόμενων τελών για το νερό και υποσχέθηκε να τα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα έως το 2019, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε μια χώρα η οποία μέχρι σήμερα και σε αντίθεση με την Ελλάδα, είχε δείξει μικρή αντίσταση στο πρόγραμμα των οδυνηρών περικοπών και στις αυξήσεις των φόρων.

Οι αντιδράσεις και διαδηλώσεις έχουν υπονομεύσει και τα σχέδια για τη μείωση του φόρου εισοδήματος από τον επόμενο μήνα, ένα μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντα Κένι ήλπιζε ότι θα αναπτερώσει τις ελπίδες για την επανεκλογή της το 2016.

«Πιστεύαμε σε αυτή την κυβέρνηση αλλά το νερό είναι μια βασική ανάγκη. Αυτή (η διαμαρτυρία) θα συνεχιστεί μέχρι να έρθουν στα συγκαλά τους»
, είπε μια ακόμη διαδηλώτρια.