Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι το μάνγκο δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή σας; Ή πως θα έπρεπε απαραιτήτως να καταναλώνετε συστηματικά και κάποια λαχανίδα που δεν φύεται μεν στη χώρα μας, αλλά, όπως αποδεικνύουν εμπεριστατωμένες διεθνείς μελέτες, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος;

Υποθέτω ότι θα ακούγατε μεν, θα προσπερνούσατε δε τις ανεδαφικές συστάσεις του. Γιατί, ακόμη και αν τα οικονομικά σας ήταν τόσο ανθηρά ώστε να μπορούσατε να αντέξετε το έξοδο των εισαγόμενων τροφίμων, όσοι από εσάς έχετε φάει μάνγκο στην Ινδία θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει ότι το να πετύχεις ένα φρούτο της ίδιας νοστιμιάς επί ελληνικού εδάφους είναι σαν να κερδίζεις το λαχείο. Για να μην πούμε ότι είναι ανοησία να αναζητεί κανείς μοδάτα υποτιθέμενα υπερχόρτα στη χώρα όπου φύονται ραδίκια, σταμναγκάθι, ζοχοί, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, ξινήθρες…

Οι τακτικοί αναγνώστες του περιοδικού μας θα γνωρίζετε ήδη την αγάπη μας για την ελληνική διατροφή και την προσπάθειά μας να παρακολουθούμε τις εποχές. Χαρήκαμε, λοιπόν, πολύ με την ανακοίνωση της επικείμενης έλευσης των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Οπως μπορείτε να πληροφορηθείτε από τη συνέντευξη της καθηγήτριας κυρίας Αθηνάς Λινού, η οποία είχε κομβικό ρόλο στη συγγραφή των Οδηγών, πρόκειται για 8 βιβλία (4 για τους ειδικούς και 4 για το ευρύ κοινό). Σε αυτά συμπυκνώνεται όλη η σύγχρονη γνώση για το πώς πρέπει να τρεφόμαστε εμείς οι Ελληνες σε όλες τις φάσεις της ζωής μας (βρέφη και παιδιά, υγιείς ενήλικοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες που εγκυμονούν, θηλάζουν ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση).

Παρακαλώ, μη μας παρεξηγήσετε: αγαπάμε το καλό φαγητό και έχουμε ένα υγιές ενδιαφέρον για το τσουκάλι των άλλων λαών (όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από το αφιέρωμά μας στο έθνικ κοτόπουλο που ελπίζουμε να απολαύσετε και να σας εμπνεύσει). Οταν όμως πρόκειται για διατροφικές συστάσεις, ε αυτές τις θέλουμε εθνικές! Και δωρεάν!

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.