Δύο εβδομάδες αφότου τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το Πεντάγωνο ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια ένοπλη συριακή οργάνωση της αντιπολίτευσης θα «αγκαλιάσει», δηλαδή θα χρηματοδοτήσει με πακτωλό χρημάτων προκειμένου να ανακαταλάβει εδάφη από τους τζιχαντιστές, χωρίς να χρειαστεί η αποστολή χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το Πεντάγωνο ακόμη δεν έχει καν ορίσει το πρόσωπο που θα αναλάβει να καθορίσει ποιες οργανώσεις ανταρτών είναι αξιόπιστες για να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή.
«Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί του προγράμματος» επιβεβαίωσε στον Guardian, η Ελίσα Σμιθ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν σε μία αρχική δύναμη 5.000 ανδρών που θα αναλάβει να πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ποιες από τις συριακές οργανώσεις είναι κατάλληλες για να λάβουν χρήματα, βαρύ οπλισμό και τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ. Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει μεταξύ 20.000 και 31.000 μαχητών.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα βασίζεται στους μετριοπαθείς σύρους μαχητές στη Συρία και θέλει να τους χρησιμοποιήσει για να διευκολύνει τους στρατηγικούς της στόχους στη χώρα. Ωστόσο, οι μετριοπαθείς αντάρτες δείχνουν να χάνουν διαρκώς έδαφος έναντι των τζιχαντιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Ομπάμα τους έχει χαρακτηρίσει ερασιτεχνική δύναμη περιορισμένων δυνατοτήτων, ακόμη και αφού ενέκρινε ένα πρόγραμμα για βοήθεια της CIA προς κάποιες οργανώσεις.
Πολλές, συμπεριλαμβανομένου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), έχουν δεσμούς με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις καθώς ο συριακός εμφύλιος δεν έχει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές. Μία ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα είναι ότι τα όπλα και η τεχνογνωσία των ΗΠΑ θα καταλήξει στα χέρια σημερινών αλλά και μελλοντικών αντιπάλων. Μεγάλο μέρος του βαρέως οπλισμού του Ισλαμικού Κράτους προέρχεται από τις ΗΠΑ: πρόκειται για made in USA στολές, όπλα και πυρομαχικά που άφησαν πίσω τους οι άτακτα υποχωρούντες στρατιώτες του κυβερνητικού ιρακινού στρατού.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, τα συμμαχικά κράτη στη Μέση Ανατολή θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να επιλέξουν ποιες οργανώσεις θα υποστηρίξουν.
«Το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έχει αποφασίσει ακόμη ως προς τον επικεφαλής για την επιλογή εκείνων που πιθανώς θα εκπαιδεύσουμε είναι απόδειξη ότι η σημερινή σχέση μας με τους σύρους αντάρτες είναι ανεπαρκής για να συντονιστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις» είπε ο Κρίστοφερ Χάμερς, απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και αναλυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.