Ενοχοι οι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στον Βελβεντό

Αθώοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή για αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο κρίθηκαν από το δικαστήριο οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Βελβεντό Κοζάνης που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Αθώοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή για αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο κρίθηκαν από το δικαστήριο οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Βελβεντό Κοζάνης που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Επίσης, κρίνονται ένοχοι για παράνομη κατακράτηση, για διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία ενώ παράλληλα η έδρα δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε κανέναν, κάτι που είχε προτείνει ο εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης στην αγόρευσή του. Παράλληλα μετατράπηκε προς το επιεικέστερο το αδίκημα της αρπαγής, και καταδικάστηκαν για παράνομη κατακράτηση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μετά την επιμέτρηση των ποινών, καταδικάζονται ο Νίκος Ρωμανός, ο Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος, ο Ανάργυρος Ντάλιος και ο Φοίβος Χαρίσης Πούλος σε 15 χρόνια και 11 μήνες, όση και η πρόταση του εισαγγελέα κ. Πεπόνη, ενώ ο Ιωάννης Μιχαηλίδης (γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος») σε 16 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση και ο Δημήτρης Πολίτης σε 11 χρόνια και 5 μήνες. Οι ποινές για τον Ρωμανό αναλυτικά ήταν 10 χρόνια για τη ληστεία, 6 χρόνια για τη διακεκριμένη οπλοφορία, 6 μήνες για πλαστογραφία, 1 μήνας για παράνομη παρακράτηση και 7 μήνες για το αδίκημα της παράνομης βίας.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι έξι πρωταγωνιστές της υπόθεσης που παραπέμφθηκαν, με επιστολή τους έχουν παραδεχθεί τη συμμετοχή τους σε δύο ληστείες και μία απαγωγή ενός περαστικού οδοντιάτρου με σκοπό να διαφύγουν αλλά όχι να τον χρησιμοποιήσουν ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Όλοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2013 και είχε συζητηθεί ευρέως το γεγονός ότι είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης – αν και οι Αρχές επιχείρησαν να τα «σβήσουν» ψηφιακώς. Οι έξι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επιπλέον την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αίσθηση πάντως είχε προκαλέσει η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας κ. Πεπόνη, πρώην οικονομικού εισαγγελέα: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης… Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…». Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
Τελικά ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των Μιχαηλίδη, Ρωμανού, Χαρίση, Μπουρζούκου, Ντάλιου για συναυτουργία και διακεκριμένη οπλοκατοχή σε ληστεία και απλή συνέργεια για τον Πολίτη (αποδείχτηκε ότι βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά την ώρα της ληστείας). Πρότεινε ακόμα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους λόγω «καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη» και ειδικά για τον Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία