Σε 24ωρη απεργία προχώρησε την Τρίτη η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση με αφορμή την αξιολόγηση και τους ελέγχους των μονιμοποιήσεων.

Το πρωι της Τρίτης απολυμένες καθαρίστριες, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στα νοσοκομεία και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στις 9.30 έξω από τον Άρειο Πάγο (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121) -όπου θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που αφορά τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών- και στη συνέχεια περίπου 500 άτομα κατευθήνθηκαν με αφετηρία τη Λ.Αλεξάνδρας, μέσω Ιπποκράτους και Σταδίου, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου ολοκλήρωσαν την πορεία τους.

Συγκεντρώσεις έγιναν και στο κέντρο τηςΘεσσαλονίκης. Η μία στο άγαλμα του Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), και η άλλη στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΘ Πέτρο Κετικίδη η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ήταν ικανοποιητική και ακόμα μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων.

Ο κ. Κετικίδης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καθαριστριών και κατήγγειλε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων οδηγεί όχι μόνο στις 6.500 απολύσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και σε άλλες που θα ακολουθήσουν το 2015.

Από την πλευρά του, ο Μηνάς Μοναστηρίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δήλωσε ότι η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος συμβάσεων είναι μέτρο για απολύσεις και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους συνεχίζουν τον αγώνα και την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουν σε καταλήψεις δημαρχείων.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε, επίσης, την προκήρυξη νέας αποχής «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι «επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο και εφαρμόζει πολιτική ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων με στόχο την πλήρη κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος».

Οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού διοργανώνουν διήμερο κινητοποιήσεων, 1-2 Οκτωβρίου, ζητώντας «ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ», ενώ προσανατολίζονται στην κήρυξη 24ωρης Πανυγειονομικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, «ολοκληρωμένο, ποιοτικό, δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».