Προειδοποιήσεις κατά της Ρωσίας εκτόξευσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, παρά την πρόταση Πούτιν για εκεχειρία ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ηγέτες απείλησαν με νέες κυρώσεις, ενώ το ΝΑΤΟ κάλεσε τους ρώσους στρατιώτες να αποσυρθούν από την ανατολική Ουκρανία.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων.

Παράλληλα, και η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Δύση είναι προετοιμασμένη «να δώσει βάρος στις πολιτικές απαιτήσεις της με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων».

Ωστόσο, τόνισε ότι η Δύση επιθυμεί μια πολιτική λύση.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η κρίση στην Ουκρανία οδεύει σε αποκλιμάκωση.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα νέες κυρώσεις, τονίζοντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε το Κρεμλίνο να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να σταματήσει να παρέχει στήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Είπε, επίσης, ότι κάθε χώρα της Συμμαχίας θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια εάν θα στείλει εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό.

«Η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη… η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση» κατήγγειλε ο Ράσμουσεν το βράδυ της Πέμπτης.

Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα «πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά, αν η Ρωσία επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. Να απαντήσει μέσω βαθύτερων, ευρύτερων, σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων που σίγουρα θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία και θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία».

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο που είχε συνομιλίες στο Νιούπορτ με ξένους ηγέτες, είπε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή ομάδα επαφής στο Μινσκ με στόχο να μπει τέλος στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο είπε ότι θα διατάξει διήμερη κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή, «με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία», ενώ έτοιμοι να κηρύξουν εκεχειρία δηλώνουν και οι αυτονομιστές.

ΗΠΑ και Βρετανία καλούν το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν το ΝΑΤΟ να απορρίψει την παρόρμηση για απομόνωση και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία «δεν θα φοβηθούν από βάρβαρους δολοφόνους».

Σε κείμενο γνώμης των δύο ηγετών που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου, αναφέρεται: «Δεν θα αμφιταλαντευτούμε στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε» την οργάνωση που είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος.

«Εάν οι τρομοκράτες θεωρούν ότι θα γίνουμε πιο αδύναμοι μπροστά στις απειλές τους, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο λάθος» ανέφεραν οι δύο ηγέτες που επιθυμούν -τουλάχιστον στο περιθώριο της Συνόδου- να πείσουν τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να στρέψουν τη δράση τους κατά των τζιχαντιστών.

«Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει την υποχρέωση να σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος από το να προχωρήσει περαιτέρω» δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα από το Ιράκ για βοήθεια στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Στο τραπέζι της Συνόδου και τοΑφγανιστάν. Ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε τους αντιπάλους για την προεδρία να υπογράψουν το ταχύτερο τη διμερή συμφωνία ασφαλείας (BSA) με τις ΗΠΑ και με το NATO, μια συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την παρουσία ενός μέρους των ξένων δυνάμεων το 2015.
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε: ο χρόνος είναι μετρημένος», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο Νιούπορτ, όπου θα διεξαχθούν συναντήσεις περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών για δύο ημέρες.

«Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν οι αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υπογραφούν από την (επόμενη) αφγανική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά το 2014» υπενθύμισε ο γγ του NATO.

Η αποστολή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν από το 2001 υπήρξε η πιο μακρόχρονη και σημαντική που έχει διεξαγάγει ποτέ η Συμμαχία.

«Έχω ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν ταχέως τις διευθετήσεις ασφαλείας αμέσως αφού αναλάβουν τα καθήκοντά τους… Αλλά φθάνουμε στην ημερομηνία που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί η απόφαση» τόνισε ο Ράσμουσεν.