Μια νοσοκόμα πέθανε από Έμπολα και πέντε ακόμα άτομα επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από τη θανατηφόρο ασθένεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας. Όλα τα κρούσματα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της υποσαχάριας Αφρικής με 21 εκατομμύρια κατοίκους. Έκτακτη σύνοδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιδημία που συνεχίζεται σε συνολικά τέσσερις χώρες.

Στο Λάγος, o υπουργός Υγείας Ονιεμπούτσι Τσούκβου ανακοίνωσε ότι σε όλες τις επαρχίες της χώρας στήνονται θάλαμοι απομόνωσης για τη νοσηλεία τυχόν νέων περιστατικών.

Η νοσοκόμα που έχασε τη ζωή της είχε περιθάλψει τον πρώτο ασθενή του Έμπολα στη Νιγηρία, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα. Επαφές με τον ίδιο ασθενή είχαν και τα πέντε ακόμα άτομα που νοσηλεύονται τώρα σε ειδικούς θαλάμους.

Ενιακόσιοι τριάντα δύο άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους στη μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα που έχει καταγραφεί από την ανακάλυψη του ιού το 1976. Η επιδημία ξεκίνησε το Φεβρουάριο στη Γουινέα και σύντομα επεκτάθηκε στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, και απειλεί τώρα να εξαπλωθεί και στη Νιγηρία.

    Έκτακτη σύνοδος για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική πραγματοποιείται την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες, θα αποφασιστεί αν πρέπει να κηρυχθεί επείγουσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η κίνηση αυτή μεταξύ άλλων θα περιλάμβανε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και την κατάρτιση πιο συγκεκριμένων σχέδιων δράσης.

    Ο ιός του Έμπολα αρχικά προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη και μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό.

    Το στέλεχος της τελευταίας επιδημίας σκοτώνει περίπου το 56% των ασθενών.

    Εμβόλιο ή θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο δύο αμερικανοί ασθενείς που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε αγωγή με έτοιμα αντισώματα κατά του ιού και με ένα πειραματικό φάρμακο. Και οι δύο παρουσιάζουν βελτίωση.