Τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναμένεται να ζητήσουν από τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ η Αθήνα και η Λευκωσία στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την επίσκεψη του κύπριου προέδρου στην Αθήνα. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η σχετική αναφορά του κύπριου προέδρου ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας».
Σε στρατηγικό επίπεδο, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για το τι θα πρέπει να αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον έχει μεταφέρει σε Λευκωσία και Αθήνα ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε βήματα στο Κυπριακό, αν και κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης τον κ. Σαμαρά για τις επαφές του με τον αμερικανική ηγεσία και ιδιαίτερα για τα όσα συζήτησε με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί.
Η ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα –μία άποψη την οποία έχει επαναλάβει στο παρελθόν πολλές φορές. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει αρχίσει να επικρατεί ανησυχία διότι ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι έχει αρχίσει να διακινεί θέσεις που φωτογραφίζουν μία δυσλειτουργική λύση του Κυπριακού. Μία από τις τουρκοκυπριακές θέσεις που γεννά σοβαρά ερωτηματικά είναι ότι ο εκπρόσωπος μίας ενωμένης Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να διαβουλεύεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ώστε να δώσει ή όχι την έγκρισή του σε μία απόφαση.
Κατά τα άλλα, τόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπίστωσαν ότι υπάρχει εμπλοκή στο πεδίο των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων. Αυτή κατέστη ιδιαίτερα εμφανής στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιμένει σε σκληρές θέσεις όχι μόνο στο εδαφικό, αλλά επίσης στο περιουσιακό και στους εποίκους.
«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά για την εξεύρεση λύσης χρειάζεται η άλλη πλευρά να δείξει βούληση» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ενημερώθηκε εκτενώς από τον κ. Αναστασιάδη για τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Οι δύο ηγέτες είχαν καταρχήν συνάντηση μισής ώρας, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Κασουλίδη αντιστοίχως. Στη συνέχεια, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο ζήτημα της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς ο κ. Αναστασιάδης έχει ζητήσει καταγραφή των συγκλίσεων και αποκλίσεων των θέσεων των δύο πλευρών έπειτα από την εκατέρωθεν κατάθεση εγγράφων για όλες τις πτυχές.
Αυτό είναι κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας δημοσίως ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο ζητεί κάτι τέτοιο ο Νίκος Αναστασιάδης όταν υπάρχει το έγγραφο του Αλεξάντερ Ντάουνερ (πρώην ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ) στο οποίο είχαν καταγραφεί οι συγκλίσεις των συνομιλιών του πρώην κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια τόσο με τον Έρογλου όσο και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ωστόσο, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος και επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του κ. Αναστασιάδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδας «Χαβαντίς» απεκάλυψε ότι στην τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη –Έρογλου ο κύπριος πρόεδρος κατέδειξε περίπου 30 σημεία στα οποία οι νέες προτάσεις των Τουρκοκυπρίων απέχουν από το έγγραφο Ντάουνερ.