Αφαίρεση ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, κατάργηση εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, πρόσληψη 400 φοροελεγκτών και αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες» προβλέπουν τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το πιο σκληρό μέτρο αφορά την αφαίρεση του ΑΦΜ που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε κλείσιμο όλων όσοι κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν.
Οι 8 αλλαγές του πολυνομοσχεδίου:
- Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.
- Ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.
- Επιχορηγούνται φορείς κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
- Καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού.
- Εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
- Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
- Εντάσσονται στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ).
- Αναμορφώνονται οι διατάξεις για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.
Ακόμη θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος. Επίσης, κατά τον έλεγχο, θα αξιοποιηθούν μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας.
Ρύθμιση οφειλών ως 100 δόσεις
Παράλληλα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) έχουν καθημερινές επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να καταλήξουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών σε εφορίες και Ταμεία. Στόχος είναι να επέλθει συμφωνία ώστε από τη μία να μειωθούν τα πρόστιμα για καθυστερήσεις πληρωμής και από την άλλη να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και το ύψος του χρέους. Ο στόχος είναι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων να φθάσει τις 100 και η ρύθμιση να είναι κοινή τόσο για τα χρέη σε Εφορία και τελωνεία όσο και σε ασφαλιστικά ταμεία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ