Την ώρα που η αμερικανική διπλωματία βλέπει κάποια βήματα προόδου στις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα, η αιματοχυσία συνεχίζεται με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 700 από την παλαιστινιακή πλευρά και τους 34 από την ισραηλινή.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 16 παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων έξι μέλη της ίδιας οικογένειας με δύο μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.
«Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος βρίσκεται και πάλι στο Κάιρο.
Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι αυτό είναι μια ελπίδα αλλά η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία αλλά δεν έχουμε φτάσει οριστικό σημείο» συμπλήρωσε.
Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, μιλώντας στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Το Ισραήλ δέχεται σφοδρή κριτική από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου πάνω από 700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βομβάρδισαν σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τουλάχιστον 16 νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο απολογισμός του βομβαρδισμού στο σχολείο-καταφύγιο στη Μπέιτ Χανούν. Τα περισσότερα θύματα φέρεται να είναι παιδιά.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε την Τετάρτη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SPA, οι δύο άνδρες αξιολόγησαν τη «διεθνή και περιφερειακή κατάσταση και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας» η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς.
Ο Μπαν Κι μουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ είναι στη Μέση Ανατολή και έχουν εμπλακεί σε μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα με την ελπίδα να τερματιστεί η πλέον φονική σύγκρουση μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων από το 2009.