Την αναγκαιότητα τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη τονίζουν σε κοινή συνέντευξή τους προς την Handelsblatt οι υπ. Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Μ. Σαπέν και Β. Σόιμπλε, όπως μεταδίδει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τη Γερμανία όσον αφορά την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τονίζει πως η χώρα του δεν ζητά περισσότερο χρόνο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. «Όχι, το ζητούμενο για εμένα δεν είναι να ζητήσω περισσότερο χρόνο. Θέλω να τηρήσω τους ευρωπαϊκούς κανόνες και, από κοινού με τους εταίρους, να βρούμε το σωστό timing προκειμένου να καταφέρουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και τα ελλείμματα και να στηρίξουμε παράλληλα την ανάπτυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός ομόλογος του Β. Σόιμπλε, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν πρέπει να ισοδυναμεί με επενδύσεις από δημόσιους πόρους. Χρειαζόμαστε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα έργα υποδομής πολύ καλύτερα με ιδιωτικούς πόρους. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί καν τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι έχουμε πολύ λίγες επενδύσεις δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων. Κατά τα λοιπά είναι όπως το είπε ο Μισέλ: υγιής ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνον με υγιή δημοσιονομικά. Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε».

Σόιμπλε: Χρειαζόμαστε και ανάπτυξη


Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της. «Από μόνη της η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είναι η λύση, χρειαζόμαστε και ανάπτυξη».

Σε ερώτηση γιατί η Γαλλία επιμένει στο διορισμό Γάλλου στη θέση του αρμόδιου επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις, ο Μισέλ Σαπέν απαντά ότι «ένα αξίωμα με οικονομική σημασία ανταποκρίνεται στην οικονομική ισχύ της Γαλλίας και στην ικανότητά της να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το ζητούμενο δεν είναι απλά ένα πρόσωπο. Tόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία υπάρχει, τρόπον τινά, ένας φόβος: Θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες; Όχι, ο επίτροπος οφείλει να τους εφαρμόζει. Οι κανόνες υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να τους θέτει εν αμφιβόλω», λέει ο γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «να εφαρμοστεί η καλύτερη δυνατή πολιτική προκειμένου η Ευρώπη, η οποία ξεπέρασε μια ιδιαίτερα σκληρή κρίση, να εισέλθει και πάλι σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης».