«Γιατί η πιο δυνατή μονοθεϊστική θρησκεία έχει τριαδική υπόσταση, τριαδικό δόγμα; Ορίστε ποια είναι η σχέση μας με την Ελιά». Αυτή τη θεολογική πρόκληση απηύθυνε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στα δύσπιστα στελέχη του ΠαΣοΚ που αδυνατούσαν να κατανοήσουν το τρισυπόστατο της οντότητας ΠαΣοΚ – Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Δεν είναι βέβαιον ότι τους έπεισε να ακολουθήσουν τον δρόμο προς τη Δαμασκό. Η τύφλωση του κεντροαριστερού χώρου είναι βαριά, με συνέπεια οι προσπάθειες συνεννόησης να σκάνε η μία μετά την άλλη στα βράχια της καχυποψίας και των εγωισμών. Η απάντηση στις αγωνίες της Κεντροαριστεράς θα είναι η συστράτευση των σημερινών δυνάμεων, η αφομοίωση σε άλλα σχήματα ή ένα νέο κόμμα;
Κινητικότητα και προσδοκίες
Σε αυτή τη φάση είναι υπαρκτά και τα τρία σενάρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ομάδα πολιτικών που βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου συζητούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος, πολύ μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε απειλητική γειτνίαση με τη Νέα Δημοκρατία. Ηδη η Αννα Διαμαντοπούλου έριξε τον πρώτο σπόρο με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μίλησε για άγονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και προσέθεσε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, στη λογική ενός εσωτερικού εθνικού μετώπου, που θα μπορεί να μετάσχει σε συναινετικές κυβερνήσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η έκκληση του Αλ. Παπαδόπουλου προς τις νεότερες γενιές να επωμισθούν την επική προσπάθεια της εθνικής αναγέννησης, με τη συνδρομή –αλλά όχι υπό την ηγεσία –όσων από τον παλαιό πολιτικό κόσμο κουβαλούν ακόμη φορτία εμπιστοσύνης, δεν αντιμετωπίστηκε ως αυτό που ήταν στην πραγματικότητα: ένα προσκλητήριο για έναν νέο φορέα. Ενδεχομένως επειδή δεν ήταν σαφή τα επόμενα βήματα.
Το ΠαΣοΚ, παρότι έχει έναν παπανδρεϊκό πυρήνα εχθρικό προς τον κ. Βενιζέλο, την Ελιά, προχωρεί τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου συμπαράταξης της Κεντροαριστεράς, προς το τέλος Οκτωβρίου, αν δεν το προλάβουν πολιτικές εξελίξεις. Στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα καθορίσει όλα τα διαδικαστικά ζητήματα του συνεδρίου, θα συμμετάσχουν στελέχη του ΠαΣοΚ, των Κινήσεων της Ελιάς, προσωπικότητες του χώρου, κοινωνικές δυνάμεις από τα επιμελητήρια, τους συλλόγους, την Αυτοδιοίκηση κ.τ.λ.
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των Κινήσεων της Ελιάς και προσπάθησε να τους καθησυχάσει για την εσωτερική κατάσταση στο ΠαΣοΚ. Τους συμβούλευσε να μην ακούνε τα επικριτικά σχόλια από ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής -πάμε, είπε, να στήσουμε ένα παλαιοημερολογίτικο ζήτημα μόνοι μας αφήνοντας κάποιους να λένε ότι αυτοί είναι το παλαιό ΠαΣοΚ και να δημιουργούν σύγχυση. Παραδέχθηκε όμως ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί.
Επίσης αναφέρθηκε στις επιστολές για διάλογο που έστειλε ο Φ. Κουβέλης. «Διαπραγματεύεται μαζί μας την Κεντροαριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση. Εμείς δεν λέμε τίποτα, το αντιμετωπίζουμε ευγενικά, αλλά ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει τη σοβαρότητα των κινήσεων αυτών» σημείωσε.
Ο Αλ. Τσίπρας πάντως δεν έδειξε καμία αβροφροσύνη. Στην απαντητική επιστολή του ξεκαθάρισε ότι «δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», οι δυνάμεις της οποίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδέχθηκαν ή στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική και η σύγκλισή τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχθηκε στρατηγική.
Η εκτίμηση του κ. Κουβέλη είναι ότι με τις επιστολές του έβαλε ξανά τη ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό προσκήνιο. Αποφάσισε όμως να μη λύσει τον γρίφο των συνεργασιών. Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα συζητεί με την Κεντροαριστερά και θα συμμετέχει στα κοινωνικά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ παρευρέθησαν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση.
Η παραδοξότητα των χειρισμών αυτών έχει ενοχλήσει τη Μεταρρυθμιστική Τάση με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έστω και αργά η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποδέχθηκε τον διάλογο. Προσθέτει όμως ότι «αν αυτή τη στροφή δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις, την πραγματοποιείς με προβληματικό τρόπο», σημειώνοντας ότι οι δύο επιστολές στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν απόλυτη αντίφαση στους πολιτικούς και στρατηγικούς προσανατολισμούς και σύγχυση στις προθέσεις της ΔΗΜΑΡ.
«Οι αρνήσεις βασικών παραληπτών των επιστολών ήταν αναμενόμενες. Αρνηση το Ποτάμι, άρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εκπλήσσει η απορριπτική – αρνητική απάντηση του κ. Τσίπρα στη ΔΗΜΑΡ, όπου εκθέτει τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής –με την οποία είμαστε σε αντίθεση από καιρό –και της οποίας ζητάει την αποδοχή για οποιονδήποτε διάλογο. Μας εκπλήσσει ο απίστευτος σχολιασμός «κύκλων της ΔΗΜΑΡ» και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ότι η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι θετική και δημιουργεί πεδίο διαλόγου και συνεννοήσεων. Λυπούμαστε ειλικρινά. Η ηττημένη ΔΗΜΑΡ δεν είναι υποχρεωτικό να εξελιχθεί σε ταπεινωμένη ΔΗΜΑΡ» τονίζουν.
Πατώντας σε δύο βάρκες
Το αποφασιστικό τεστ συνοχής για τη ΔΗΜΑΡ θα είναι, από ό,τι φαίνεται, η στάση της στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτό το ζήτημα δεν θα μπορέσει να πατάει σε δύο βάρκες. Ο κ. Κουβέλης έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι πολιτικά ουδέτερο, όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική συγκυρία. Ηδη όμως η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να μη συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές.
Αντιθέτως, ο Ι. Παπαθεοδώρου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο οποίος δεν θεωρείται αντίπαλος του κ. Κουβέλη, με άρθρο του στα «Νέα» μιλάει για επινόηση ενός φανταστικού δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» από τον ΣΥΡΙΖΑ «προκειμένου να εγκλωβίσει τις δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον μελλοντικό θεσμικό εκβιασμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Περιοδείες
Το Ποτάμι «κυνηγά» στελέχη
Το Ποτάμι ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκτήσει πολιτική υπόσταση και κομματικό ιστό. Κάθε εβδομάδα ο Στ. Θεοδωράκης θα επισκέπτεται έναν διαφορετικό νομό και θα συναντάται με πρόσωπα που έχουν κοινωνική αποδοχή και θα μπορούσαν να είναι τα μελλοντικά στελέχη του κόμματος. Οι επισκέψεις αυτές δεν γίνονται στα τυφλά. Ομάδα… «κυνηγών στελεχών» αλωνίζει την Ελλάδα και προετοιμάζει το έδαφος για τις συναντήσεις αυτές αναζητώντας τα κατάλληλα πρόσωπα στις δεξαμενές των εθελοντών του Ποταμιού και αλλού, στην αυτοδιοίκηση, σε συλλόγους, στον κοινωνικό χώρο. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει από το Ρέθυμνο, αλλά αναμένεται να εξελιχθεί πλήρως στις 30 Ιουλίου στην Πέλλα.
Περιοδείες
Το Ποτάμι «κυνηγά» στελέχη
Το Ποτάμι ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκτήσει πολιτική υπόσταση και κομματικό ιστό. Κάθε εβδομάδα ο Στ. Θεοδωράκης θα επισκέπτεται έναν διαφορετικό νομό και θα συναντάται με πρόσωπα που έχουν κοινωνική αποδοχή και θα μπορούσαν να είναι τα μελλοντικά στελέχη του κόμματος. Οι επισκέψεις αυτές δεν γίνονται στα τυφλά. Ομάδα… «κυνηγών στελεχών» αλωνίζει την Ελλάδα και προετοιμάζει το έδαφος για τις συναντήσεις αυτές αναζητώντας τα κατάλληλα πρόσωπα στις δεξαμενές των εθελοντών του Ποταμιού και αλλού, στην αυτοδιοίκηση, σε συλλόγους, στον κοινωνικό χώρο. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει από το Ρέθυμνο, αλλά αναμένεται να εξελιχθεί πλήρως στις 30 Ιουλίου στην Πέλλα.
Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποί του πήγαν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι χρειάζονται μικρές και μεγάλες συμμαχίες για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας και ότι «πρέπει να βρούμε το θάρρος ως κοινωνία να συγκρουστούμε με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που έχουν μετατρέψει μια εθνική περιουσία πολλές φορές σε μια εθνική ντροπή». Το Ποτάμι όμως δεν προσεγγίζει την Κουμουνδούρου. Ακόμη πιο μακριά βρίσκεται από την Κεντροαριστερά. «Δεν μπορεί το ΠαΣοΚ να εφαρμόζει μια πολιτική με τη ΝΔ ως κυβέρνηση και να μας καλεί να συζητήσουμε μια άλλη πολιτική ως Κεντροαριστερά» λένε απορρίπτοντας τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Δημοκρατικής Παράταξης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ