Λύσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες ταυτοχρόνως δεν θα «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες, αναζητεί το υπουργείο Εργασίας. Η λύση των ρυθμίσεων των οφειλών με την παροχή περισσότερων δόσεων (ως 100 δόσεις πρότεινε η ελληνική πλευρά) φαίνεται να προσκρούει στην τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή οι υπάρχουσες ρυθμίσεις δεν είναι αποδοτικές ούτε για τα Ταμεία ούτε για τους οφειλέτες.
Για την άρση του αδιεξόδου αυτού, η ηγεσία του υπουργείου σκέφτεται να δώσει –ατύπως –«κατεύθυνση» προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να εισπράττει οποιοδήποτε ποσό μπορούν να καταβάλλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες, καθιστώντας τους ταυτόχρονα «ενήμερους», ώστε να αποφύγουν συνέπειες όπως οι κατασχέσεις κ.τ.λ., χωρίς όμως να τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης προσπαθεί «να δώσει λύση στην «τριτοβάθμια εξίσωση» του ασφαλιστικού συστήματος με παραμέτρους την είσπραξη των εισφορών, για την επίτευξη της χορήγησης των παροχών, χωρίς να στραγγαλιστούν η αγορά και οι επιχειρήσεις».
Στόχος του άτυπου αυτού μέτρου είναι να δοθεί κίνητρο στους οφειλέτες να καταβάλουν ένα ποσό εντός των οικονομικών τους δυνατοτήτων και να αποφύγουν τις άμεσες συνέπειες. Ετσι και η είσπραξη των οφειλών θα βελτιωθεί, δίνοντας επιπλέον ρευστότητα στα Ταμεία, και η αγορά και οι επιχειρήσεις δεν θα καταρρεύσουν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή την περίοδο στοΚΕΑΟ έχουν συσσωρευθεί 210.008 οφειλέτες, με συνολικό ποσό οφειλής περίπου 10,362 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες (15 Ιουλίου) ο ΟΑΕΕ «έστειλε» στο ΚΕΑΟ 92.992 οφειλέτες, τους οποίους το Κέντρο θα καλέσει –εγγράφως –από την ερχόμενη εβδομάδα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 70% των χρεών που έχει αναλάβει το ΚΕΑΟ είχε δημιουργηθεί το χρονικό διάστημα ως το 2009, δηλαδή πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Για τον λόγο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι ορισμένοι εκ των οφειλετών «χρησιμοποιούν» την κρίση ως άλλοθι για να μην εξοφλήσουν τα χρέη τους.


Στις εφορίες «περνά» οριστικά η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν το χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης πληρωμής και η συνεχής αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών

Την είσπραξη –από το 2017 –των ασφαλιστικών εισφορών από τις εφορίες προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μήνες.
Προς την ίδια κατεύθυνση –δηλαδή την ένταξη στο υπουργείο Οικονομικών –θα κινηθούν μελλοντικά τόσο το ΚΕΑΟ όσο και η δυνατότητα είσπραξης των συσσωρευμένων οφειλών που υπάρχουν σε αυτό.
Στο κεφάλαιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου το οποίο αναφέρεται στη βελτίωση του συστήματος είσπραξης των εισφορών σημειώνονται χαρακτηριστικά τα εξής:
Οι λειτουργίες είσπραξης εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης (καταγραφή, αρχειοθέτηση, πληρωμή, ελέγχου και
αναγκαστικής είσπραξης) βρίσκονται διασκορπισμένες στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος. Το χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης πληρωμής –εντός του τρέχοντος έτους –στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η συνεχής αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών εγείρουν αμφιβολίες όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Η ενσωμάτωση της λειτουργίας των εσόδων της ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον, δεδομένου ότι μπορεί να επιτρέψει μαζικές οικονομίες κλίμακας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι μόνο ένας μακροπρόθεσμος στόχος, εξαιτίας του γεγονότος ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα είναι κατακερματισμένο (πολλά διαφορετικά Ταμεία, αλλά και επί μέρους εισφορές και κανόνες ανά ασφαλιστικό ταμείο).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ