Εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 των μαλαισιανών αερογραμμών κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος σταμάτησε πριν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εν μέσω της ουκρανικής σύγκρουσης.

Ωστόσο, συνέδεσε την αντίδρασή του για την κατάρριψη του αεροσκάφους με την υποστήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές, καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να πυροδοτεί την κατάσταση και να λάβει συγκεκριμένα βήματα προς αποκλιμάκωση.

Από αμερικανικής πλευράς μία από τις πλέον σκληρές δηλώσεις ήλθε διά στόματος της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισήμανε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την κατάρριψη και πρέπει να αναληφθεί δράση «για να καταλάβει ο Βλ.Πούτιν ότι το παρατράβηξε και δεν θα μείνουμε άπρακτοι».

Κατά της Ρωσίας για τον εξοπλισμό των αυτονομιστών στράφηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα σε άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι αυτονομιστές είναι βαριά οπλισμένοι και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα όπλα αυτά προέρχονται από τη ρωσική πλευρά των συνόρων, τονίζοντας επίσης πως η Ρωσία πρέπει να εργαστεί προς πολιτική λύση στην ουκρανική σύγκρουση.

Αξιωματούχος τουΝΑΤΟεξέφραζε την ίδια στιγμή ανησυχία για «τον αυξανόμενο αριθμό των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και για το γεγονός ότι αυτά είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα».

«Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιτρέπει τη διέλευση μισθοφόρων και βαρέων όπλων από τα σύνορά της με την Ουκρανία» επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έχει καλέσει στην «άμεση διεξαγωγή εκτενούς έρευνας χωρίς εμπόδια», προειδοποιώντας ότι η αστάθεια στην περιοχή, που οφείλεται στους αυτονομιστές τους οποίους υποστηρίζει η Ρωσία, δημιουργεί μια κατάσταση ολοένα και πιο επικίνδυνη».

Την ίδια στιγμή, ο Αυστραλός πρωθυπουργόςΤόνι Άμποτζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για την καταστροφή, λέγοντας πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές με ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα περάσει ως ένα τραγικό γεγονός» δήλωσε ο Τόνι Άμποτ κατόπιν συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα υποστεί μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάρριψη.

Στην πτήση MH17, που απογειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Σίπχολ του Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ βρίσκονταν συνολικά 298 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (τουλάχιστον 173), 44 Μαλαισιανοί, 28 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπολοίπων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργόςΝτέιβιντ Κάμερονδήλωσε σοκαρισμένος μπροστά στη συντριβή, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη χωρίς να χαθεί χρόνος και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Υπό το φως της τραγικής εξέλιξης συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή τοΣυμβούλιο Ασφαλείαςτων Ηνωμένων Εθνών επί προσχεδίου απόφασης που έχει υποβάλλει η Βρετανία για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τα αίτια της κατάρρευσης του μαλαισιανού αεροσκάφους.

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Αμερικανός πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμαέχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για να καθοριστεί τι συνέβη και γιατί», ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατά πληροφορίες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και προσκαλώντας ομάδα Ολλανδών ειδικών να συνδράμουν στην έρευνα.

Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε για την Παρασκευή στη Βιέννη και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος έχει αναπτύξει από το Μάρτιο ειδική ομάδα παρατηρητών στην Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι έχουν δηλώσει στον ΟΑΣΕ ότι πρόκειται να δώσουν στους διεθνείς ερευνητές πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.