Στη διαμάχη, το Δημόσιο εκπροσωπούσαν το υπουργειο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία -αποχή διαρκείας – απο τις 13/5/2014 – παράνομη και καταχρηστική. Στα αιτήματα συγκαταλέγονται η διακοπή της απεργίας και η απαγόρευση συνέχισης, καθώς και της επανάληψής της στο μέλλον με την ίδια μορφή. Ζητείτο επίσης να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινά εκτελεστή.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξεδόθη ανακοίνωση για το θέμα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ μετά την απόφαση του δικαστηρίου:
«Δημοσιεύθηκε σήμερα η υπ’ αριθ. 2395/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίστηκε ως εξαρχής ευθέως παράνομη η ενέργεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, να καλέσει στο πλαίσιο “απεργίας” τους δημοσίους υπαλλήλους να μην εφαρμόσουν το ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.
Η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου, αυτονόητη σε ένα κράτος δικαίου, επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης. Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη».
Το ΚΚΕ
Σχόλιο για το θέμα έκανε και το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:
«Η απόφαση του δικαστηρίου, που κηρύσσει παράνομη την αποχή – απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο, διαπνέεται από το κλίμα αυταρχισμού και την αντιδραστική πολιτική που κλιμακώνει η κυβέρνηση σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζεται να βαδίσουν από κοινού σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο, την αξιολόγηση και τις απολύσεις, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την προωθούμενη αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για τα προβλήματά τους και την ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων αναγκών τους».