Παράνομη κήρυξε το δικαστήριο την απεργία-αποχή διαρκείας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν τηρήθηκαν ορισμένες διατυπώσεις κατά την κήρυξη της απεργίας (θα έπρεπε για παράδειγμα να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην εκτελεστική της επιτροπή), δεν επέβαλε ωστόσο τη διακοπή της απεργίας και κυρίως δεν κήρυξε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή. Γεγονός που κάνει την εργατολόγο και εκπρόσωπο της συνδικαλιστικής οργάνωσης στη διαμάχη με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρίαΜαρία Τσίπρα, να μιλά προς «ΤΟ ΒΗΜΑ» για «νίκη». Το δικαστήριο δεν έθιξε την καρδιά της απεργίας, και δεν τη διακόπτει ως την έφεση, για την οποία ο νόμος επιβάλλει ότι πρέπει να ασκηθεί εντός τριών ημερών, ως την Πέμπτη δηλαδή, σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Στη διαμάχη, το Δημόσιο εκπροσωπούσαν το υπουργειο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία -αποχή διαρκείας – απο τις 13/5/2014 – παράνομη και καταχρηστική. Στα αιτήματα συγκαταλέγονται η διακοπή της απεργίας και η απαγόρευση συνέχισης, καθώς και της επανάληψής της στο μέλλον με την ίδια μορφή. Ζητείτο επίσης να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Μετά την απόφαση η ΑΔΕΔΥ, σε δελτίο Τύπου αναφέρει:
«Το Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, απόφαση, όπου έκρινε την απεργία – αποχή, από κάθε ενέργεια σχετική με την αξιολόγηση, παράνομη για τυπικούς λόγους,όχι όμως προσωρινά εκτελεστή.


Θα ακολουθήσει έφεση εντός τριών ημερών από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά της απόφασης και μέχρι να εκδικαστεί,η απεργία συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν την αποχή – απεργία από κάθε αξιολογική διαδικασία.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 και ώρα 13:00 για να καθορίσει τις παραπέρα κινήσεις μας. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των συναδέλφων».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξεδόθη ανακοίνωση για το θέμα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ μετά την απόφαση του δικαστηρίου:

«Δημοσιεύθηκε σήμερα η υπ’ αριθ. 2395/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίστηκε ως εξαρχής ευθέως παράνομη η ενέργεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, να καλέσει στο πλαίσιο “απεργίας” τους δημοσίους υπαλλήλους να μην εφαρμόσουν το ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.

Η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου, αυτονόητη σε ένα κράτος δικαίου, επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης. Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη».

Το ΚΚΕ

Σχόλιο για το θέμα έκανε και το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Η απόφαση του δικαστηρίου, που κηρύσσει παράνομη την αποχή – απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο, διαπνέεται από το κλίμα αυταρχισμού και την αντιδραστική πολιτική που κλιμακώνει η κυβέρνηση σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζεται να βαδίσουν από κοινού σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο, την αξιολόγηση και τις απολύσεις, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την προωθούμενη αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για τα προβλήματά τους και την ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων αναγκών τους».