Οι ιστορίες του ιστοριογράφου Πολύβιου της Μεγαλουπόλεως (210-118 π.Χ.), που έγραψε για την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον οποίο διαβάζει εσχάτως ο Αντώνης Σαμαράς, παραπέμπουν σε ένα σαφές μήνυμα: ότι «οι πολιτικές μεταβολές, όπως επίσης κι οι μεταβολές από πολέμους, δεν είναι αιώνιες». Και επειδή αιωνιότητα στην πολιτική δεν υπάρχει, όπως και μονιμότητα, βασικοί παίκτες της Κεντροδεξιάς αρχίζουν να πορεύονται με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών με αμιγώς προσωπική στρατηγική, η οποία τις περισσότερες φορές συγκρούεται με το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα τελευταία περιστατικά , με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ισχυροποίησαν την άποψη έμπειρων πολιτικών με μακρά ιστορία στη γαλάζια παράταξη ότι όλοι, μικροί, και μεγάλοι παίκτες, επιχειρούν να καταλάβουν καλύτερη θέση στην πολιτική και στην εσωκομματική σκακιέρα.
Η πιο χαρακτηριστική πρίπτωση που ενόχλησε και την κορυφή της γαλάζιας ηγεσίας ήταν αυτή του Προέδρου της Βουλής. Η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην ταχθεί εξαρχής αρνητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας σχετικά με τη συζήτηση επί του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου.
Η στάση αυτή «δοκίμασε τη σχέση» του πρωθυπουργικού συστήματος εξουσίας με τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς ο τρόπος που κινήθηκε έδωσε την αίσθηση και παγίωσε την εντύπωση ότι υφίσταται μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα σε ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας .
Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι μιλάει «ως Βαγγέλης», πως δεν είναι αντάρτης και δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε.
Οι σχέσεις του κ. Μεϊμαράκη με τον Πρωθυπουργό είχαν αποκατασταθεί πλήρως και κανείς πλέον δεν θυμάται την ιδιαίτερα έντονη κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος της Βουλής στον κ. Σαμαρά. Ηταν έναν μήνα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του 2009, όταν ο κ. Μεϊμαράκης ξάφνιασε τους πάντες όταν είπε: «Μη λέτε «τίμησα με δάκρυ τον Εθνάρχη» (σ.σ. εννοούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή)… Εντολή του Εθνάρχη δεν ήταν «διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση»».

«Ο Μεϊμαράκης κινήθηκε θεσμικά ως Πρόεδρος της Βουλής και δεν είχε σκοπό να συγκρουστεί με τον Σαμαρά και μην ξεχνάνε όσοι τον επικρίνουν ότι είναι πιο παραταξιακός από τους περισσότερους»
αναφέρουν πολιτικοί του φίλοι. Υπάρχει και ο αντίλογος όμως από ανώτερα στελέχη της ΝΔ, ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει στηρίξει σχεδόν καθόλου με δημόσιες εμφανίσεις επί δυο χρόνια την κυβερνητική προσπάθεια σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ενώ κάποιοι λένε ότι θέλει να έχει και καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, θυμούνται ότι η μόνη φορά που συγκρούστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν κατατέθηκε μομφή εναντίον του από την αξιωματική αντιπολίτευση και τότε υπερασπίστηκε τον εαυτό του.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αντιπαρέρχεται τα πικρόχολα σχόλια εμμένει, στο θεσμικό του ρόλο και θεωρεί αστεία τη συζήτηση ότι η στρατηγική του έχει φόντο την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, ειδικά σε περίπτωση που ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές.
Την ίδια κριτική ότι κινείται με το βλέμμα στο μετεκλογικό τοπίο, ειδικά σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δέχεται από αρκετές πλευρές εντός της ΝΔ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η πρόσφατη τοποθέτησή του περί του ενδεχομένου ενός μεγάλου συνασπισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν τίθεται με τα σημερινά δεδομένα, ενόχλησε το κεντρικό σύστημα εξουσίας.
Πολλοί διερωτήθηκαν τι ακριβώς επιδιώκει ο κ. Αβραμόπουλος, που όμως ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος κινείται με γνώμονα το καλό της παράταξης. Επιμένει ότι κινείται συνθετικά και με πνεύμα συναίνεσης, όπως πράττει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τα διάφορα πικρόχολα σχόλια ότι θέλει να έχει καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.
Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα τηρήσει στο εσωκομματικό πεδίο η Ντόρα Μπακογιάννη έναντι του Πρωθυπουργού, ειδικά στην περίπτωση που δεν επιλεγεί για τη θέση της επιτρόπου στην ΕΕ. Με βάση την απόφαση του κ. Σαμαρά, που είναι ζήτημα ημερών, η κυρία Μπακογιάννη αναμένεται να χαράξει τη στρατηγική της και εάν είναι αρνητική προβλέπεται «θερμό φθινόπωρο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ