Ένα τραπέζι εικονικής νεκροψίας, αναμένεται να προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, να πραγματοποιούν εικονικές «περιηγήσεις» στον ανθρώπινο οργανισμό με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του.

Το τραπέζι εικονικής νεκροψίας Anatomage Table, όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε από την ομώνυμη καλιφορνέζικη εταιρεία σε συνεργασία με επιστήμονες από το Τμήμα Κλινικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Λειτουργεί λαμβάνοντας δεδομένα αξονικής τομογραφίας (CT scan), τα οποία με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, επεξεργάζεται ώστε να τα προβάλλει στη συνέχεια υπό μορφή ενός τρισδιάστατου ανθρώπινου σώματος.

«Βουτιά» στον ανθρώπινο οργανισμό

Με τη βοήθεια ενός εικονικού «μαχαιριού» οι χρήστες μπορούν κυριολεκτικά να «βουτήξουν» στο σώμα και να μελετήσουν, χωρίς την ανάγκη για πραγματικό νυστέρι, τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο πλαίσιο ενός εικονικού «χειρουργείου» μάλιστα, οι φοιτητές θα μπορούν να αφαιρέσουν φλέβες, αρτηρίες, νεύρα, ιστούς ή ακόμη και όργανα, με ένα απλό άγγιγμα στην προηγμένη οθόνη αφής τύπου LCD, με ανάλυση 3960×1080 πίξελ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούν να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την ανατομία και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, στην πράξη.

«Η ομορφιά του Anatomage Table έχει να κάνει με το γεγονός ότι χρήστης μπορεί να περιστρέψει το σώμα σε οποιαδήποτε πλευρά επιθυμεί και να βιώσει μια πρωτόγνωρη τρισδιάστατη εμπειρία» εξηγεί ο καθηγητής ανατομίας, δρ Γκόρντον Φιντλάτερ.

«Παρά το ότι το εν λόγω τραπέζι δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει την εμπειρία της νεκροψίας σε ένα πραγματικό πτώμα, πιστεύω ότι θα χαρίσει στους φοιτητές την ευκαιρία να βιώσουν κάτι παρόμοιο, χωρίς την περίπλοκη νομική διαδικασία που συνοδεύει την πραγματική εμπειρία» προσθέτει ο ίδιος.

Δεν αποκλείεται μελλοντικά η συγκεκριμένη τεχνολογία αφής να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς και χειρουργούς σε επίπεδο διάγνωσης προβλημάτων υγείας ή ασφαλούς αναζήτησης τρόπων αντιμετώπισής τους – χωρίς την ταλαιπωρία των ασθενών.

Προηγούμενες απόπειρες

Η τεχνολογία της εικονικής νεκροψίας δεν είναι καινούργια. Το 2011 σουηδοί επιστήμονες από το κέντρο οπτικοποίησης Visualiseringcenter C στην πόλη Νόρσεπινγκ, το Κέντρο Ιατρικής Απεικόνισης και Οπτικοποίησης (Center for Μedical Ιmage Science and Visualisation- CΜΙV) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λίνσεπινγκ, το Διαδραστικό Ινστιτούτο (Ιnteractive Ιnstitute) στη Στοκχόλμη και την Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της χώρας, είχαν παρουσιάσει στο «Βήμα» ένα αντίστοιχο τραπέζι.

Διαβάστε το άρθρο που είχε δημοσιευθεί στις 30/01/2011: Εικονική επανάσταση

Το Virtual Autopsy Table, όπως ονομαζόταν η σουηδική απόπειρα, προσέφερε πάνω-κάτω τις ίδιες δυνατότητες, αποτελώντας σημαντικό βοήθημα για γιατρούς, εγκληματολόγους, ιατροδικαστές, φοιτητές ιατρικής, ή ακόμα και μαθητές.