Πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου εξηγούσαν ότι ο κ. Ψαριανός έχει διαρρήξει τους ψυχικούς δεσμούς του με τη ΔΗΜΑΡ εδώ και καιρό, έχει εναντιωθεί σε κεντρικές αποφάσεις που έλαβαν τα όργανα του κόμματος, συμμετείχε στο πρόπλασμα της οργανωτικής δομής του Ποταμιού στη διάρκεια του συνεδρίου του και είχε δηλώσει ότι βρίσκεται σε απόσταση από τη ΔΗΜΑΡ. «Η άρνηση του να υπογράψει την πρόταση του κόμματος για το δημοψήφισμα δεν είναι απλή υπόθεση. Το θέμα είναι μείζον για τη ΔΗΜΑΡ. Πόση υπομονή να κάνει πια ο Κουβέλης; Πρέπει να προστατεύσει τη συλλογικότητα του κόμματος», έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Ψαριανός προέβαλλε ως επιχείρημα για τη στάση του ένα θέμα που προβληματίζει το σύνολο της ΔΗΜΑΡ. Οτι δεν ήθελε να συναθροιστεί η υπογραφή του με αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πολύ περισσότερο της Χρυσής Αυγής. Και όσοι διαφωνούν με τη διαγραφή του επισημαίνουν το οξύμωρο να διαγράφεται ένας βουλευτής για θέσεις που τελικώς τις αποδέχεται και το κόμμα του.
Έπειτα από τη διαγραφή Ψαριανού και εν μέσω φημών ότι η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει στο αίτημα της για δημοψήφισμα παρά τον κίνδυνο να συναθροιστούν οι υπογραφές της με αυτές της ΧΑ, ο Σπ. Λυκούδης, τηλεφώνησε στον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Δημ. Αναγνωστάκη και του είπε ότι θα αποσύρει την υπογραφή του αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Από την Αγ. Κωνσταντίνου ωστόσο μεταδίδουν ότι το μέτωπο που έχει ανοίξει η ΔΗΜΑΡ με τη ΧΑ είναι γνωστό και ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια του Κανονισμού της Βουλής να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές των κομμάτων του συνταγματικού τόξου με τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ. Αν δεν γίνει κατορθωτό τότε το πιθανότερο είναι να αποσύρει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση της για δημοψήφισμα καθώς θεωρεί ότι η νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής μέσω μιας κορυφαίας διαδικασίας όπως αυτή του δημοψηφίσματος είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα από τη ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου εξηγεί και τους λόγους αυτής της απόφασης:
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απόφασή του, με την οποία ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
«Η διαγραφή μου είναι μια απόφαση του Ιούλιου Καίσαρα» απαντά ο Γρηγόρης Ψαριανός
Παραίτηση Ανδρέα Παπαδόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, διαφωνώντας με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε επιστολή του προς τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ασκεί κριτική λέγοντας ότι «το κόμμα παίρνει διαζύγιο από τα στελέχη που το ίδρυσαν» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε; Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό».
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ήλπιζε πως «η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού».
Διαφωνία Λυκούδη με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού
Τη διαφωνία του με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σε δήλωσή του επικρίνει την ηγεσία του κόμματος για έλλειψη νηφαλιότητας.
«Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα» ανέφερε στη δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη Ψαριανού με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες της ΔΗΜΑΡ.
Επιπλέον, ο κ. Λυκούδης υπερασπίζεται το δικαίωμα του κ. Ψαριανού να μην υπογράψει την «αμφισβητούμενη», όπως λέει, επιλογή της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».
«Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του. Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ» καταλήγει.