Τη Ρόδο επισκέπτεται την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και στις 9 το πρωί παρακολούθησε άσκηση – γυμνάσιο ευρείας κλίμακας στο κρουαζιερόπλοιο «Louis Olympia» το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού.

Το σενάριο της άσκησης «Δωριέας 2014» περιελάμβανε την εκδήλωση περιστατικού πυρκαγιάς σε κρουαζιερόπλοιο, λόγω πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, με πρόκληση σημαντικού αριθμού τραυματιών, εκκένωση πλοίου, επέμβαση της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη και συνδρομή ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με διασώστες του Λιμενικού προκειμένου να παραλάβουν τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου από το πλοίο.

«Στόχος της άσκησης ήταν η ανάδειξη της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ως αναγκαίο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, καθώς διασταυρώνονται διαφορετικά επίπεδα δομών Διοίκησης σε πολλαπλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, με τη διεξαγωγή της άσκησης στόχος ήταν να δοκιμαστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων Σχεδίων Ασφαλείας και Διαχείρισης Κρίσεων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά και να αναδειχθεί το αξιόμαχο των δυνάμεων ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η άσκηση διοργανώθηκε από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας και εκτελέστηκε υπό το συντονισμό του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «η ασφάλεια των επιβατών στην κρουαζιέρα είναι προτεραιότητα» και πρόσθεσε πως «με την άσκηση αποδεικνύεται ότι τα λιμάνια μας είναι ασφαλή για κάθε κρουαζιερόπλοιο και για κάθε επιβάτη. Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες συνθήκες ασφάλειας σε κάθε επισκέπτη και, βέβαια, να ανεβάσουμε το επίπεδο προετοιμασίας εφόσον είναι μια χρονιά στην οποία περιμένουμε αφίξεις ρεκόρ από τον κλάδο της κρουαζιέρας. Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες προσπαθούμε να προσελκύσουμε ολοένα και περισσότερα πλοία, ολοένα περισσότερους επιβάτες να επισκεφθούν τις ελληνικές θάλασσες και τα ελληνικά νησιά».

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και συμπλήρωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποτελεσματικότητα του Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ με τις εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις των στελεχών του. Ιδιαίτερα στο λιμάνι της Ρόδου, όπου καθημερινά κάνουμε αυτή την άσκηση, διότι στην πράξη έχουν μεγάλο αριθμό προσελεύσεων κρουαζιερόπλοιων και τα στελέχη μας που είναι εδώ δημιουργούν καθημερινά αυτό το κλίμα ασφαλείας που θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρείες και πλοία να έχουν αφετηρία το λιμάνι της Ρόδου».

Επιπλέον ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες στην ομιλία του ανέφερε πως «στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και ιδιαίτερα σε αυτές που εκτελούνται με επιβατηγά πλοία μεγάλων διαστάσεων και μεταφορικής ικανότητος, όπως τα κρουαζιερόπλοια, υπάρχει αυξημένη ανάγκη ετοιμότητος, πρωταρχικά αυτών που στελεχώνουν το πλοίο, και εννοώ το πλήρωμα, παράλληλα δε και των αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες και το πλοίο».

Και πρόσθεσε πως η Ένωση «εκτιμά ότι είναι σκόπιμο να υπάρχει ο σχεδιασμός και η εκτέλεση γυμνασίων αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων σε πλοίο, που μπορεί να βρίσκεται σε λιμένα ή σε περιοχή του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, ευθύνης της χώρας μας, από πλευράς έρευνας και διάσωσης (search and rescue – SAR)».

Μετά την άσκηση ο κ. Βαρβιτσιώτης επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Ρόδου όπου συνομίλησε με το προσωπικό και δήλωσε υπερήφανος για το έργο τους ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε σε σύσκεψη με την παρουσία αρμοδίων φορέων με αντικείμενο την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

«Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «η Ελλάδα και τα σύνορά της δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» για να προσθέσει: «Πρέπει και να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών που πολλές φορές είναι πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα πρόσθετο κύμα προσφύγων που αναζητά διαρκώς τρόπο να έλθει στη χώρα μας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι «από την πλευρά μας αξιοποιούμε καθημερινά κάθε κονδύλι της Ευρώπης για τεχνικά μέσα και για ενίσχυση του προσωπικού. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στην περιφρούρηση των συνόρων της. Τα σύνορά της όμως είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε έμφαση στις συνθήκες της προσωρινής κράτησης των παράνομων μεταναστών από τις λιμενικές Αρχές, τις πρώτες 24 ή 48 ώρες: «Είναι πολύ σημαντικό και να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες, αλλά και να αποφύγουμε εικόνες ντροπής που μας ζημιώνουν τουριστικά» υπογράμμισε.

Οι φορείς της πόλης, από την πλευρά τους, επεσήμαναν την κρισιμότητα του ζητήματος για τον τόπο, αλλά και την τουριστική του εικόνα. Παράλληλα, εξέφρασαν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την κράτηση των ανθρώπων αυτών, τον χρόνο και την τοποθεσία που θα επιλεγεί να τους φιλοξενήσει.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ειδικότερα, στάθηκε στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η στελέχωση του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή, «καθώς η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρου από την τοπική κοινωνία, ο οποίος θα στεγάζει προσωρινά τους παράνομους μετανάστες για τις πρώτες ώρες κράτησής τους, «ώστε και να διασφαλίζονται οι ανθρώπινες συνθήκες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, αλλά και να σταματήσει να πλήττεται η τουριστική εικόνα της περιοχής από τη σημερινή κατάσταση».