Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» ζήτησε από του βήματος του Κοινοβουλίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι «θέλει να ξεπουλήσει δημόσιο πλούτο στο σκοτάδι με κόλπα και εκβιασμούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα προκάλεσε «εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακ άουτ», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κινείται στα σκοτάδια και καταφεύγει σε συκοφαντίες» έχοντας ενώπιόν της τον φόβο της κάλπης. «Δεν τολμάτε να κάνετε δημοψήφισμα. Δεν θέλετε όμως ούτε συζήτηση για δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «αυτονόητη» την θέση που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας «το ταχύτερο δυνατόν» ώστε να συζητηθούν οι σχετικές προτάσεις των κομμάτων.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «οι βουλευτές που ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια είναι πολλοί περισσότεροι από τους 120 που απαιτούνται» και διερωτήθηκε «τι έχει περισσότερη σημασία η βούληση του ελληνικού λαού ή ο δικό σας φόβος, η βούληση του ελληνικού λαού ή η τρόικα;». Ενώ πρόσθεσε: «Σας καλούμε να σταματήσετε τώρα πριν είναι πολύ αργά. Να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο. Δεν δικαιούστε να πάρετε τόσο κρίσιμες αποφάσεις». Και ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας λέγοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε θεσμικό μέσο». «Φοβάστε την Ολομέλεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «τρέμετε ότι θα έχετε δικούς σας βουλευτές που θα εναντιωθούν». «Αλλά όποιος φοβάται τον διάλογο και τη Δημοκρατία δεν μπορεί να πάει μακριά», είπε υπογραμμίζοντας ότι «οι μέρες του φόβου τελείωσαν για τον ελληνικό λαό και οι μέρες του δικού σας φόβου σας δεν θα είναι πολλές». «Σύντομα ο λαός θα απαλλάξει και εσάς και τον τόπο από αυτό το μαρτύριο», πρόσθεσε.

Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί κεντρικά για το δημοψήφισμα ενώ υπογράμμισε ότι «κάθε άλλο παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους βουλευτές της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, αλλά αυτό που καλούμαστε είναι να ανταποκριθούμε σε ένα πατριωτικό καθήκον και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε προκειμένου να βγάλουμε τον τόπο και την κοινωνία από το αδιέξοδο».

Πάντως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επιλογή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι επιλογή υπεράσπισης της χώρας και του δημόσιου τομέα», ενώ αναφορικά με την επιμονή τρόικας και κυβέρνησης για την πώληση του 30% της ΔΕΗ είπε ότι «υπάρχει απαίτηση για ζεστό χρήμα και γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τελειώσει το καλαμπούρι της κλεπτοκρατίας και της διαπλοκής».

Μάλιστα διερωτήθηκε αν «πιστεύει κανείς ότι θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα για να σας αφήσουμε να παίξετε το τελευταίο σας χαρτί όπως θεωρούν τα τζιμάνια του Μαξίμου που προωθούν τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης». Και τόνισε: «Δεν είμαστε εμείς διψασμένοι για την εξουσία αλλά είμαστε διψασμένοι να την πάρουμε από την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και πλουτοκρατία για να την δώσουμε στον ελληνικό λαό εκεί που ανήκει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να εκποιήσει τμήμα της ΔΕΗ «άρον άρον σε θερινό τμήμα της Βουλής», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει μικρή ΔΕΗ, αλλά μεγάλα φιλέτα με ανεκτίμητης αξίας υποδομές, ορυκτό πλούτο και υδάτινους πόρους». Όπως είπε, εξάλλου, η ιδιωτικοποίηση έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. «Δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο που το περνάτε με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος. Παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία», είπε, ενώ ρώτησε την κυβέρνηση: «Πόσο κοστολογείτε αυτό το κομμάτι της χώρας; Πόσο κοστολογούνται τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, τα αποθέματα λιγνίτη και ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Μιλάνε για αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Και είναι ύβρις να τον λέτε ΄΄μικρή ΔΕΗ΄΄ όλον αυτό τον πλούτο».

Ενώ σημείωσε ότι «όπου είχαμε ιδιωτικοποιήσεις τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά», διερωτώμενος αν «υπάρχει κάποια χώρα στον κόσμο όπου η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της ενέργειας σήμανε μείωση των τιμολογίων». «Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο. Παντού είχαμε αυξήσεις στα τιμολόγια», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι από το 2001 με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ υπήρξε αύξηση 103% στα τιμολόγια και 80% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ενώ έκανε λόγο για «διάφορα κουμάσια, τύπου Energa και Hellas Power, με λαμογιές και πλουτισμό». Μάλιστα ανέφερε ότι «στη δίκη εναντίον τους υπερασπιστής τους ήταν ο σημερινός υπουργός Υγείας και δεν παρέστη στην δίκη εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου». «Η χώρα χάνει το βασικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής και ασφάλειας και παραγωγικής ανασυγκρότησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.