Σε «ζωντανή» μετάδοση διαδικτυακώς ήταν το μεσημέρι της Τρίτης η ακρόαση που είχαν οι διεκδικητές της θέσης του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η παρουσίαση του προγράμματος των τριών υποψηφίων, του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης κ. Ναπολέοντος Μαραβέγια, του καθηγητή Παιδιατρικής κ. Γεωργίου Χρούσου και του προέδρου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, ολοκληρώθηκε στις 14.00.
Προγραμματικές δηλώσεις
Στο πρόβλημα της ασφάλειας και την ανάγκη εξεύρεσης πόρων αναφέρθηκε γενικότερα στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Μαραβέγιας. «Πρέπει να επιδιώξουμε την αναβάθμιση του πανεπιστημίου μέσω της βελτίωσης του ερευνητικού έργου και της αριστείας. Υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης αλλά είναι θέμα οργάνωσης να βρούμε τους πόρους που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ, μπορούμε να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των προγραμμάτων σπουδών, να επιδιώξουμε χορηγίες, να συνδέσουμε το πανεπιστήμιο πιο στενά με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει να βελτιώσουμε το επίπεδο των σπουδών και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τα ξένα πανεπιστήμια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την ανάγκη να επανέλθει το πανεπιστήμιο σε «τροχιά κανονικότητας» μίλησε ο κ. Φορτσάκης. «Δεν μπορούμε ασφαλώς να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα εξωγενή προβλήματα του πανεπιστημίου αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ενδογενή. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του πανεπιστημίου, όμως, και να επιτευχθεί η ανασυγκρότησή του, το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοικτό, να λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση. Θα χρειαστεί να επαναξιολογηθούν οι διοικητικές δομές του ιδρύματος, ενδεχομένως με τη βοήθεια του υπουργείου Παιδείας και αναζητηθούν πόροι. Το πανεπιστήμιο έχει εφέτος 13 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπερδιπλάσιος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας φέρουν την τροφή στο στόμα, πρέπει να βρούμε χρήματα. Για να βρούμε χρήματα όμως πρέπει να δώσουμε κίνητρα. Να βοηθήσουμε τους ερευνητές μας να φέρουν προγράμματα και προσφέρουμε κάποιο αντιστάθμισμα στους χορηγούς» είπε χαρακτηριστικά.
Στη σχέση που πρέπει να έχει το πανεπιστήμιο με την κοινωνία αναφέρθηκε ο κ. Χρούσος που σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξέλιξή του είναι αυτό της γραφειοκρατίας. «Θα αναφέρω το παράδειγμα καθηγητή που ήταν συντονιστής μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά λόγω της γραφειοκρατίας αναγκάστηκε να το παραχωρήσει σε ξένο πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχει τεράστιες δυνατότητες. Με καλή συνεργασία και σωστό σχεδιασμό μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου». Όπως είπε ο ίδιος, δέχτηκε πρόσφατα μια μεγάλη δωρεά ύψους 400.000 ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχου στην κλινική του την οποία και χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της, ενώ οι καθηγητές της συμμετέχουν και σε τρία μεγάλα πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Μυστικότητα
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακρόαση έγινε σε τοποθεσία που δεν είχε ανακοινωθεί, καθώς ήταν πιθανός ο φόβος επεισοδίων από την πλευρά φοιτητών που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου στα ΑΕΙ.
Πάντως το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη δεν μπορούν να μιλήσουν ανοικτά επειδή φοβούνται ότι θα προπηλακιστούν, ενώ και η σχετική ψηφοφορία την Πέμπτη θα γίνει «ηλεκτρονικά» δίνει σαφώς το μήνυμα ότι έφτασε η ώρα για θεμελιώδεις αλλαγές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.