Χρυσές δουλειές κάνουν στις ΗΠΑ οι επιχειρηματίες, συνήθως νεαρής ηλικίας, που θα αποφασίσουν να στήσουν την επιχείρησή τους γύρω από την πώληση και εμπορική εκμετάλλευση ειδών από ινδική κάνναβη. Σε Πολιτείες όπως το Κολοράντο, όπου επιτρέπεται η χρήση της κάνναβης τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς όσο και για «αναψυχή», ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επενδύουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης προϊόντων από μαριχουάνα βλέποντας την επιλογή τους να αποδίδει καρπούς.
Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε σχετικό ρεπορτάζ του αποκαλεί το ρεύμα αυτό «το νέο Ελντοράντο του 21ου αιώνα». Θυμίζει μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών, τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι τότε νέοι επιχειρηματίες είχαν αποφασίσει να επενδύσουν σε έναν νέο τομέα που λεγόταν τεχνολογία και Διαδίκτυο.
Μετά την ιστορική αλλαγή στη νομοθεσία των φαρμάκων και τη νομιμοποίηση της κάνναβης, από 1ης Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως ως 28 γραμμάρια μαριχουάνας, καθώς και προϊόντα από κάνναβη που πωλούν εξειδικευμένα καταστήματα. Ετσι πλέον στην πρωτεύουσα του Κολοράντο, το Ντένβερ, έχουν ανοίξει δεκάδες καταστήματα που περιμένουν τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες για να πουλήσουν μαριχουάνα σε διάφορες μορφές, όπως καραμέλες, σοκολάτες και διάφορα άλλα τρόφιμα.


«Μητέρες υπέρ της μαριχουάνας»

«Την πρώτη ημέρα του 2014 θυμάμαι πως άνθρωποι περίμεναν έξω από το κατάστημά μου πάνω από πέντε ώρες προκειμένου να μπουν μέσα και να αγοράσουν είδη φτιαγμένα από κάνναβη» λέει στο γερμανικό περιοδικό η Τόνι Φοξ, η οποία διατηρεί το δικό της μαγαζί με την επωνυμία 3D Cannabis Center. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της «ακτιβίστρια της κάνναβης» και διά του λόγου το αληθές δεν έχει απλώς ιδρύσει τη δική της επιχείρηση αλλά επίσης συμμετέχει ενεργά σε μια ομάδα γυναικών που ονομάζονται «Μητέρες υπέρ της μαριχουάνας». Το κίνημα αυτό υποστηρίζει ότι η χρήση ινδικής κάνναβης είναι «προσωπικό δικαίωμα», ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, κάποιες μορφές καρκίνου και επιληψία.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times», η νομιμοποίηση της πώλησης προϊόντων από κάνναβη έχει διχάσει τους γονείς της Πολιτείας του Κολοράντο καθώς κάποιοι εξ αυτών αντιτίθενται σθεναρά στο υπάρχον μέτρο. Ο λόγος είναι πως, αν ένας ανήλικος αγοράσει σοκολάτες, χυμό ή οτιδήποτε άλλο προϊόν περιέχει μαριχουάνα, εκτίθεται στον κίνδυνο να εθιστεί στη γεύση και να τη ζητάει όλο και περισσότερο. Οι Αρχές στο Κολοράντο βέβαια έχουν υποχρεώσει τα καταστήματα να τοποθετούν μια ευδιάκριτη ετικέτα επάνω στις συσκευασίες με τις τροφές που περιέχουν το ναρκωτικό σε μια προσπάθεια να προφυλάξουν τα παιδιά.


Ομπάμα: «Είναι λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ»
Σε πολιτικό επίπεδο, και μάλιστα στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας εξουσίας των ΗΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι η χαλάρωση της νομοθεσίας για την ινδική κάνναβη τυγχάνει της αποδοχής του ίδιου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι τη θεωρεί λιγότερο επικίνδυνη από το αλκοόλ.
Μάλιστα η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε ένα βήμα μπροστά στο ακανθώδες ζήτημα της νομιμοποίησης της μαριχουάνας προωθώντας πρόσφατα έναν «οδηγό» για τις συναλλαγές τραπεζών με εμπόρους της ναρκωτικής ουσίας. Ειδικότερα δόθηκε το «πράσινο φως» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έτσι ώστε οι τράπεζες να δέχονται χρηματοδότηση από τις νόμιμες εταιρείες διακίνησης και εμπορίας μαριχουάνας, προειδοποιώντας ωστόσο τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε «ύποπτη δραστηριότητα».
Σημειώνεται ότι οι Αρχές στις Πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον αναλαμβάνουν να εποπτεύουν την καλλιέργεια, τη διάθεση και το μάρκετινγκ της κάνναβης. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τόσο η πώληση όσο και η κατοχή κάνναβης παραμένουν απαγορευμένες.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης για προσωπική/ψυχαγωγική χρήση. Η δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup διαπίστωσε ότι το 58% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι η χρήση αυτής της ναρκωτικής ουσίας θα πρέπει να νομιμοποιηθεί σε σχέση με το 39% που επιθυμεί να παραμείνει παράνομη. Είναι η πρώτη φορά που πάνω από το μισό των ερωτηθέντων δηλώνουν υπέρ της νομιμοποίησης.

HeliosPlus