Κλεισμένοι σε ένα «πεντάγωνο» επιχειρηματιών που δίνουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το επίμαχο ταξίδι του δεξαμενόπλοιου «Noor-1» από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, το οποίο μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνη, είναι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και οι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούν την υπόθεση.

Οι επιχειρηματίες αρνούνται κάθε εμπλοκή στην διακίνηση της ηρωίνης και επιρρίπτουν την ευθύνη σε άλλα πρόσωπα. Πρόκειται για μια υπόγεια διαμάχη που καλούνται να ανιχνεύσουν οι ερευνητές της υπόθεσης προκειμένου να αντιληφθούν πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα. Με κύριο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί ποιοι είχαν οργανώσει και γνώριζαν την μεταφορά της ηρωίνης και ποιοι πίστευαν ότι θα αγοράσουν απλώς ένα … «αθώο» δεξαμενόπλοιο πιθανόν για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Κλειδί για να διαλευκανθεί η υπόθεση θεωρείται η άρση απορρήτου επικοινωνιών προκειμένου να βρεθούν οι τηλεφωνικές κλήσεις των αναφερομένων προσώπων. Όμως αυτή μπορεί να καθυστερήσει ιδιαίτερα αφού αφορά και κινητά τηλέφωνα χωρών της Μέσης Ανατολής ενώ υπήρξε και χρήση δορυφορικών τηλεφώνων.

Τα πέντε πρόσωπα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» των αρχών είναι ο 41χρονος προφυλακισμένος εφοπλιστής Ευθύμιος Γ. στην κατοικία του οποίου, στη Φιλοθέη, βρέθηκε μισός τόνος ηρωίνης, ο 52χρονος «ναυλωτής» του πλοίου Βασίλης Κ, ο 62χρνος καπετάνιος Γιώργος Μ, που διαμένει στο Ντουμπάι και φέρεται να κατηύθυνε το ταξίδι, ο 56χρονος Παντελής Κ, που φέρεται μέσω της συζύγου του να ήταν διαχειριστής του πλοίου αλλά και ο επιχειρηματίας Α.Κ που φέρεται να συμμετείχε στην εταιρεία που ήταν παλιότερα ιδιοκτήτρια του πλοίου και να έφερε σε επαφή εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ενδεικτικό του «πολέμου» των καταθέσεων είναι οι αναφορές στο κρίσιμο ζήτημα σχετικά με αυτόν που έδωσε την εντολή στον Ινδό πλοίαρχο του Noor-1 να φορτώσει μεσοπέλαγα, από ένα πλοιάριο, την τεράστια ποσότητα της ηρωίνης. Ο μεν πλοίαρχος καταθέτει ότι την σχετική εντολή του την έδωσε ο καπετάνιος Γιώργος Μ, ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή ενώ ο 56χρονος «διαχειριστής» του πλοίου υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο έγινε από τον εφοπλιστή Ευθύμιο Γ. που κι αυτός αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Οι βασικοί ισχυρισμοί των πέντε ιδιωτών που δημιουργούν σχετική σύγχυση είναι οι εξής:
Ο Ευθύμιος Γ. αναφέρει ότι δεν είχε κανένα ουσιαστικό ρόλο στο ταξίδι του Noor-1 στην Ελλάδα, ήξερε μόνο ότι το πλοίο θα παραδοθεί στον ναυλωτή Βασίλη Κ. για να δρομολογηθεί στην Λιβύη και ότι η ηρωίνη που βρέθηκε στην κατοικία του στην Φιλοθέη προέρχεται από τη συνεργασία του Αλβανού βοηθού του Σταύρου Λ. με άλλους επιχειρηματίες που τους είχε γνωρίσει γιατί ταξίδευε μαζί του στο Ντουμπάι. Ο «ναυλωτής» του πλοίου Βασίλης Κ. που φέρεται να έδωσε προκαταβολή 100.000 ευρώ – από άγνωστο χρηματοδότη – για να έλθει το καράβι από τον Περσικό στην Ελλάδα προκειμένου να κάνει εμπόριο πετρελαίου από την Λιβύη δηλώνει ότι «δεν είχε ιδέα για την μεταφορά της ηρωίνης». Ο καπετάνιος Γιώργος Μ. δηλώνει ότι έκανε μια απλή διευθέτηση της τροφοδοσίας και «πρακτόρευση» του πλοίου από τον Περσικό στην Ελλάδα, ότι δεν τηλεφώνησε στον Ινδό πλοίαρχο την στιγμή του φόρτωσης του καραβιού και ότι όλα τα φρόντιζε ένας «πράκτορας» του πλοίου με έδρα στο Ντουμπάι. Ο 56χρονος Παντελής Κ. δήλωσε ότι αυτός είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης του πλοίου, είχε πληροφορηθεί από τον καπετάνιο Γιώργο Μ. για την ναύλωση του πλοίου και την μετακίνησή του στην Ελλάδα αλλά ότι έμαθε για το φορτίο της ηρωίνης από τα ΜΜΕ, όταν την εντόπισε το Λιμενικό». Ο πέμπτος αναφερόμενος επιχειρηματίας Α.Κ. που συμμετείχε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Noor-1 σε πρώτη φάση και είχε συνεργασία με τον προφυλακισθέντα Ευθύμιο Γ. στο Ντουμπάι, δηλώνει επίσης ότι «είχε άγνοια για την ηρωίνη» και μιλά για «σκοπιμότητες στην εμπλοκή του ονόματός του».

Ωστόσο σε πολλούς από αυτούς τους ισχυρισμούς έχουν εντοπισθεί «λογικά κενά», αντιφάσεις, διαφορετικές εκδοχές και αναντιστοιχία με έγγραφα. Με την άποψη που κυριαρχεί να είναι ότι «αρκετοί έκαναν λαθρεμπόριο πετρελαίου, κάποιοι έκαναν την υπέρβαση της ηρωίνης και έτσι τώρα σχεδόν όλοι είναι …ευάλωτοι στην δικαστική έρευνα».

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ένα τμήμα μίας νεώτερης κατάθεσης υψηλόβαθμου αξιωματικού του Λιμενικού που αναφέρθηκε στην υπόθεση ανεύρεσης ηρωίνης στη βίλα της Φιλοθέης. Εκεί ανάμεσα στα άλλα βρέθηκε και ένα SMS που είχε στείλει ο 15χρονος γιος του Ευθυμίου Γ. στον Αλβανό βοηθό του Σταύρο Λ. όπου τον ρωτούσε για τον εντοπισμό της ηρωίνης. Ο 16χρονος όπως και η μητέρα του είναι ήδη κατηγορούμενοι για την υπόθεση. Ωστόσο στη νέα κατάθεσή του ο αξιωματικός του Λιμενικού σημειώνει «από ό,τι διαπίστωσα από την όλη συμπεριφορά του ανηλίκου δεν θα πρέπει να γνώριζε την όλη εγκληματική δραστηριότητα που ελάμβανε χώρα στην οικία του, καθώς και την ύπαρξη των ναρκωτικών ουσιών μέσα στην αποθήκη. Αναφορικά με την μητέρα του καταθέτω ότι προβήκαμε στην σύλληψή της λόγω του ότι η οικία στη Φιλοθέη ήταν στο όνομά της». Συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί πολλά από αυτά που συνέβαιναν.