Πολλή δουλειά, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, πολύ άγχος. Έτσι περιγράφουν τον τελευταίο χρόνο της ζωής τους οι «πρώτοι των πρώτων» στην εφετινή εξεταστική μάχη για μια θέση στον «ήλιο» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Στην περίπτωση τους ωστόσο οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και κέρδισαν μια θέση στο τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
«Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε και μετά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας» λέει ο 17χρονος Στέφανος Απόστολος Τζαβάρας, τελειόφοιτος του 4ου Λύκειου Γκράβας, ο οποίος συμπλήρωσε 19.610 μόρια κατά την εφετινή εξεταστική διαδικασία.
Ο Στέφανος θέλει να μπει στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. «Ήταν σίγουρα μια δύσκολη περίοδος, αλλά χρειαζόταν συνεχής προσπάθεια. Τα εφετινά θέματα δεν ήταν δύσκολα όπως τα περυσινά, έδωσαν όμως τη δυνατότητα στους καλούς μαθητές να ξεχωρίσουν» συνεχίζει.
Σχολιάζει το εξεταστικό σύστημα της χώρας μας λέγοντας ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προβλήματα. «Κι αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι φτάνουν τελικά να αποτυγχάνουν για άλλους λόγους, από το άγχος και την πίεση» αναφέρει. Ωστόσο χαρακτηρίζει την «Τράπεζα θεμάτων» ως μια καλή ιδέα αν και εφέτος παρουσιάστηκαν κάποια μικροπροβλήματα που επιδέχονται βελτιώσεων.
Η νεαρή
Χρυσάνθη Συμεωνίδου, τελειόφοιτη του 39ου γυμνασίου Κυψέλης συγκέντρωσε 19.077 μόρια. Η πρώτη επιλογή της είναι Νομική σχολή του στρατού στην οποία και εφόσον εισαχθεί θα μείνει στην Ελλάδα, όπως λέει χαρακτηριστικά. «
Ήταν δύσκολη η εξεταστική διαδικασία, γύρω μου έβλεπα πολύ άγχος, πολύ πίεση, κλάματα, θυμάμαι ακόμη ένα κορίτσι που δεν κατάφερε να απαντήσει σε όλα τα θέματα και είχε στρεσαριστεί φοβερά» λέει η Χρυσάνθη. «
Εφέτος εγώ ήμουν κάπως ψύχραιμη. Διάβαζα όμως συνέχεια, δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο. Σκέφτομαι ότι αν δεν μπω στην Νομική σχολή του στρατού είναι πιθανόν να φύγω από τη χώρα. Αν δεν έχω δουλειά εδώ, δεν έχω λόγο να μείνω» συνεχίζει.
«Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, ένα παιδί σήμερα μπορεί να τα καταφέρει μόνο εφόσον πηγαίνει φροντιστήριο» δηλώνει η Χρυσάνθη. Πάντως σχολιάζει ότι κατά την γνώμη της το σύστημα του Νέου Λυκείου είναι χειρότερο από το προηγούμενο και κάνει την παιδεία της χώρας μας περισσότερο ταξική, ενώ δεν είναι σωστό να ξεκινάει ο ανταγωνισμός για τα πανεπιστήμια από την Α΄Λυκείου .
Η Αρετή Νικολακοπούλου Κολοβού είναι μαθήτρια του Αρσακείου και συμπλήρωσε 19.303 μόρια. Όπως λέει στο «Βήμα» θέλει να μπει στην Νομική Σχολή Αθηνών. «Νομίζω ότι τα θέματα εφέτος ήταν βατά αν και εκείνο που μετράει πιο πολύ τελικά είναι η ψυχολογία των υποψηφίων. Στο σχολείο μου ήθελαν πολλά παιδιά να μπουν στην Νομική σχολή, οπότε υπήρχε πολύ ένταση στην διάρκεια όλη της εφετινής χρονιάς». Αναφέρει ότι θέλει να μείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα καθώς πολλά μέλη της οικογένειάς της είναι δικηγόροι.
Ο Μιχάλης Πράσινος τελείωσε το 6ο Λύκειο Γλυφάδας και συμπλήρωσε 19. 042 μόρια. Θέλει να μπει στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ. «Θα δηλώσω σχολή και φεύγω για διακοπές» λέει χαρούμενος μιλώντας στο «Βήμα». «Η χρονιά ήταν απαιτητική, ήθελε συστηματικό διάβασμα και αφοσίωση». Σχολιάζοντας το εξεταστικό σύστημα της χώρας αναφέρει ότι προωθεί τις εξειδικευμένες γνώσεις και ο ίδιος θα συνεχίσει τελειώνοντας τη σχολή του με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. «Πάντα η πρώτη μου επιλογή όμως είναι η Ελλάδα» καταλήγει χαρακτηριστικά.