Αντιμέτωπος με τον εφιάλτη του λουκέτου βρίσκεται ο βιοτεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, καθώς κατά μέσο όρο ημερησίως, στο πρώτο εξάμηνο του έτους 4,3 επιχειρήσεις έβαζαν τέλος στην ενεργό δράση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου, ρολά κατέβασαν 771 βιοτεχνικές επιχειρήσεις όταν ένα χρόνο νωρίτερα, κατά το αντίστοιχο διάστημα ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί στις 929. Παρά τη σημαντική μείωση (17%) που κατέγραψε ο αριθμός των βιοτεχνιών που έκλεισαν, η αιμορραγία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συνεχίζεται.
Την ίδια περίοδο μόλις 210 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στον επαγγελματικό στίβο τους πρώτους έξι μήνες του 2014, όταν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013, 384 βιοτεχνίες έκαναν εγγραφή στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Η συρρίκνωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που έκαναν έναρξη το 2013, αγγίζει το 45%.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο πρώτο τρίμηνο του έτους όταν οι διαγραφείσες επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση της τάξης του 20,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους περιορίστηκαν κατά 40%.
Αδύναμο κρίκο, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, αποτελούν, για πολλοστή φορά οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς 583 αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρείες με 138 διαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 721 ατομικές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν. Τα σκήπτρα στους λόγους διαγραφής και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες, με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 467, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 484. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 11 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους, ήταν σαφώς μειωμένος, καθώς δεν ξεπερνούσε τις έξι.
Κλείνουν ατομικές επιχειρήσεις, αλλά έρχονται νέες…
Μπορεί το ‘εύκολο θύμα’ της αρνητικής συγκυρίας να είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, ωστόσο την πρωτιά στις εγγραφές κρατούν και πάλι οι εν λόγω επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 132 ατομικές επιχειρήσεις, και ακολουθούν οι ομόρρυθμες με 24. Ένα χρόνο πριν οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 281.
«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των λουκέτων στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφει μία σημαντική επιβράδυνση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Το ζήτημα είναι αν έχουμε φτάσει στον… πάτο και ως απόρροια αυτού περιορίζεται και ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «Θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις, και όχι με νέα οριζόντια μέτρα. Είναι αδήριτη ανάγκη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πρόγραμμα, με προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας για το επιχειρείν και τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος »