Συζήτηση στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στο Βερολίνο με συμμετοχή του γερμανού υφυπουργού Εργασίας Άσμουσεν και του έλληνα ομολόγου του, Πλακιωτάκη, κατέδειξε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα μεταδίδει η Deutsche Welle.
Πριν από ένα χρόνο αποφασίστηκε με μεγάλη επισημότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η διάθεση ενός πακέτου 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους. Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν από την 1η Ιανουαρίου 20 κράτη-μέλη της ΕΕ. Μέχρι σήμερα, και παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν έχει όμως εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ.
Ερωτηθείσα επ΄ αυτού η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ -την Παρασκευή (27.6.) σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες- δυσκολεύτηκε στην αρχή να βρει τις σωστές λέξεις για να απαντήσει και ομολόγησε κατόπιν ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους.
«Στη συζήτηση που κάναμε τότε -και το θυμάμαι πολύ καλά- λέγαμε ότι 6 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετά, ότι είναι πολύ λίγα. Εγώ έλεγα διαρκώς, ας ξοδέψουμε τα 6 δισ. και αν χρειαστούμε και άλλα για να καταπολεμήσουμε την ανεργία στους νέους να δούμε που μπορούμε να τα βρούμε. Αυτός ήταν άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που επέμενα να ψηφιστεί ο (ευρωπαϊκός) προϋπολογισμός το Δεκέμβριο, δηλαδή να μπορούν να διατεθούν τα χρήματα. Και αν μισό χρόνο αργότερα δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ (…) αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κανείς. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Θα αργήσει η επιτυχία των διαρθρωτικών αλλαγών
Το πρόγραμμα των 6 δισ. για τα επόμενα επτά έτη φέρει τον τίτλο «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων». Στόχος της είναι να εξασφαλίσει σε νέους που δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση, μία «βιώσιμη» ένταξη στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει προπαντός διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε στη συζήτηση στο Βερολίνο ο Ντέτλεφ Έκερτ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για ζητήματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης.
«Αυτό που πράγματι είναι αναγκαίο σε πολλές χώρες είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να οργανωθεί καλύτερα η μετάβαση από το σχολείο στην επαγγελματική ζωή. Όχι με προσωρινά προγράμματα και χρήματα, αλλά με διαρθρωτικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν σε βάθος τα προβλήματα. Διαπιστώνουμε πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις, αλλά απομένει να γίνουν ακόμη αρκετά» επισήμανε ο Ντέτλεφ Έκερτ.
Για να καθιερωθούν, όμως, οι διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζεται αρκετός χρόνος, τόνισε ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας Γιόργκ Άσμουσεν, αναφέροντας ως παράδειγμα το δυαδικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, για το οποίο ενδιαφέρεται και η Ελλάδα. Για να εδραιωθεί στη Γερμανία και την Αυστρία χρειάστηκαν πάρα πολλές δεκαετίες. Αν θελήσει κανείς να επισπεύσει την εφαρμογή σε μια άλλη χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων.
Όπως εξήγησε ο κ. Άσμουσεν, «οι εργοδότες και τα συνδικάτα θα πρέπει να παρέχουν στην επαγγελματική εκπαίδευση ουσιαστική στήριξη. Θα πρέπει να χαράξουν βαθιά στο DNA τους ότι πρόκειται για κάτι το θετικό για ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν λάθος αν επικρατούσε η άποψη ‘γιατί να εκπαιδεύσω κάποιον όταν αυτός μετά θα πάει να εργαστεί αλλού’. Τουναντίον, θα πρέπει να επικρατεί η αντίληψη ότι η εκπαίδευση είναι ένα κοινό αγαθό, ότι αναβαθμίζει συνολικά το επίπεδο παραγωγικότητας της οικονομίας μιας χώρας».
Η Ελλάδα δικαιούται 342 εκ. ευρώ
Για να αντλήσει μια χώρα χρήματα από αυτό το πρόγραμμα των 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να υποβάλει αίτηση που θα συνοδεύεται από επιχειρησιακό πρόγραμμα. Μόλις πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε ως πρώτο το πρόγραμμα της Γαλλίας.
Τα άλλα προγράμματα είτε βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης είτε -όπως το ελληνικό- πρόκειται να κατατεθούν. Το ελληνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προγραμματίζεται να κατατεθεί στις 17 Ιουλίου, όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Προβλέπονται δράσεις που θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους νέους μας για απασχόληση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Προβλέπονται να υπάρξουν τρία επίπεδα: θεωρητικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρακτικής. Είναι έτοιμο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ωφελούμενοι είναι νέοι ηλικίας από 15 ως 29 ετών» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.
Παράλληλα, το ελληνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση έρευνας για να διαπιστωθεί για ποιες ειδικότητες υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Όπως δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, αυτό θα επιτρέψει μια στοχευμένη επαγγελματική εκπαίδευση, που θα ανοίγει ευκαιρίες για απασχόληση σε τομείς της οικονομίας όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεδομένου ότι 240.000 άτομα μεταξύ 15 και 24 ετών είναι άνεργα, δεν θα πρέπει όμως κανείς να αναμένει θαύματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας στην Deutsche Welle.
Ακόμη και αν αντλήσει ολόκληρο το ποσό των 342 εκ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από την «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων». Όμως, ακόμη και τα καλύτερα προγράμματα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας δεν πρόκειται να έχουν επιτυχία χωρίς οικονομική ανάπτυξη.