«Κάθε 1 ευρώ εξόδου είναι υπό παρακολούθηση». Με τη φράση αυτή σχολίαζαν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας τη στρατηγική που έχει χαράξει η διοίκησή της για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών του ομίλου θέλοντας να δείξουν την προτεραιότητα που δίνεται στη μείωση των εξόδων.
Πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο του πλάνου της Εθνικής για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης που διενεργεί αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το στίγμα των κατευθύνσεων που έχει δοθεί σε όλες τις γενικές διευθύνσεις αποτυπώθηκε στην ομιλία του Αλέξανδρου Τουρκολιά, διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την περασμένη εβδομάδα. «Θα προχωρήσουμε σε βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στοιχεία που συμβάλλουν μαζί με άλλες οργανικές δράσεις σε διαχρονική εταιρική κερδοφορία και ανάπτυξη» τόνισε σχετικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι από εδώ και στο εξής «κάθε περιουσιακό στοιχείο του ομίλου θα κρίνεται από το κατά πόσο συμβάλλει και συνεισφέρει στο ενεργητικό. Αποτελεί το κριτήριο του τρόπου που βλέπουν σήμερα και αξιολογούν την τράπεζα οι επενδυτές» υπογράμμισε ο κ. Τουρκολιάς και ανέφερε ως παραδείγματα ήδη υλοποιημένων ενεργειών την πώληση του Αστέρα και μεγάλου ποσοστού της Πανγαίας. Εξάλλου, ενδεικτική του εξονυχιστικού πλέον ελέγχου των δαπανών που πραγματοποιείται σε όλα τα… μήκη και πλάτη του ομίλου είναι η απορρόφηση της θυγατρικής Εθνικής Κεφαλαίου από την τράπεζα στο πλαίσιο της αφομοίωσης των διοικητικών δαπανών της. «Ο,τι δεν έχει νόημα να διατηρείται ως αυτόνομη οντότητα εντός του ομίλου είτε θα πωλείται είτε θα απορροφάται από τη μητρική».
Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι να πετύχει ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της μέσα στο 2014 πέραν της τελευταίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να συγκεντρωθεί τόσο από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων όσο και από εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου με την περικοπή των δαπανών.
Σημαντική συμβολή στα έσοδα από πωλήσεις θυγατρικών αναμένεται να έχει η διάθεση του 100% της NBGI, εταιρείας private equity στο Λονδίνο, το ενεργητικό της οποίας ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία πώλησής της βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, της υποβολής και της εξέτασης των δεσμευτικών προσφορών, μετά τον οικονομικό έλεγχο της εταιρείας, δημιουργώντας την αισιοδοξία στη διοίκηση της Εθνικής ότι η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Κατά τα άλλα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους στην Ελλάδα, το οποίο από το 2009 ως και τα τέλη της περυσινής χρονιάς υποχώρησε κατά 27%. Για το 2014 σημειώνεται περαιτέρω μείωση κατά 19% (ή 155 εκατ. ευρώ), η οποία επιτυγχάνεται χάρη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2013, με την αποχώρηση 2.500 υπαλλήλων, περίπου του 20% του προσωπικού της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά ο δείκτης αποδοτικότητας για τις εγχώριες δραστηριότητες (cost to income), ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 52%, δηλαδή χαμηλότερος από το 2011, σε μια χρονική στιγμή που τα λειτουργικά έσοδα της τράπεζας εξακολουθούν να είναι αδύναμα λόγω της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής κρίσης αλλά και της απώλειας εισοδημάτων από την απόδοση ομολόγων, σε συνδυασμό με το μέχρι πρότινος υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας.

HeliosPlus