Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σημείο καμπής ήταν φανερό στο κλίμα και στο περιεχόμενο των ομιλιών της πρώτης ημέρας συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος στην Αθηναΐδα. Εως νωρίς το απόγευμα η συνεδρίαση κινούνταν σε χαμηλούς τόνους, αλλά με εμφανή τα στοιχεία του προβληματισμού στις ομιλίες όλων των στελεχών, από όποια εσωκομματική πτέρυγα και αν προέρχονταν. Αντικείμενο: οι συμμαχίες, η στροφή προς το «κόμμα εξουσίας» και η ανάγκη αναδιοργάνωσης.

Αίσθηση πάντως κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης προξένησε η παρέμβαση του Ι. Μηλιού, ενός στελέχους που έως πρόσφατα συγκαταλεγόταν στην λεγόμενη προεδρική πλειοψηφία, όμως το Σάββατο το μεσημέρι θέλησε να διαφοροποιηθεί, ασκώντας έντονη κριτική στο κείμενο της εισήγησης προς το σώμα.

Στελέχη της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν τα σχόλια για τη στάση του κ. Μηλιού, πάντως την απέδιδαν σε προσωπικούς λόγους και πιθανή πικρία του καθηγητή έπειτα από τις ευρωεκλογές, στις οποίες ήταν υποψήφιος.

Τα στοιχεία αυτοκριτικής ήταν πολλά, όμως δεν έλειψαν και οι φωνές που επισήμαιναν τον κίνδυνο του «αυτομαστιγώματος». Κατά κύριο λόγο, το πνεύμα αυτό εκφράστηκε από τον Ι. Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε στην ομιλία του ότι «συμφωνώ πως έχουμε προβλήματα, όμως διαφωνώ με τις μηδενιστικές απόψεις». Κατά τον κ. Δραγασάκη τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμετωπίσιμα, όπως όμως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, «βασικό πρόβλημα είναι ότι ο λαός είναι πιο μπροστά από εμάς».

Πρότεινε την εγκαθίδρυση μηχανισμών απολογισμού και αξιολόγησης, λέγοντας ότι από αυτήν την διαδικασία πρέπει να περάσει και η ίδια η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτήθηκε δε σε αυτό το σημείο, σε μία αιχμηρή αναφορά του, αν εν τέλει ισχύει το άρθρο 21 του καταστατικού (σ.σ. ρυθμίζει τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των τάσεων) ή αν εν τέλει θα πρέπει να καταργηθεί.

Ως επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι στο εξής η ευθύνη μεταφέρεται στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, ενώ και ο ίδιος επισήμανε το πρόβλημα διαφορετικών αντιλήψεων στο εσωτερικό και διαφορετικών «εκφωνήσεων» από στελέχη, που προξενεί σημαντικά επικοινωνιακά προβλήματα.

Το πρόβλημα των διαφορετικών εκφωνήσεων επισήμανε και ο Π. Κουρουμπλής, ο οποίος παράλληλα τόνισε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε πάντως και ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει το Αιγαίο και τη Θράκη να γίνουν η νέα Κύπρος.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μιλώντας και εκ μέρους της ομάδας των 53 πλέον, δήλωσε ευτυχής επειδή πολλά στοιχεία του πρόσφατου κειμένου τους έχουν ενσωματωθεί στην εισήγηση της Γραμματείας προς την ΚΕ. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ύπαρξης πολλών γραμμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να τα λέμε όλα την ίδια στιγμή. «Δεν θα είχα αντίρρηση να κινηθούμε και «δεξιότερα» σε κάποια πεδία, αρκεί να το έχουμε συμφωνήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσκαλώτος.

Σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, είπε ότι «χωρίς ατζέντα γαι αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και κοινωνικού κράτους, δεν μπορείς να βγεις από το μνημόνιο και τα μεσαία στρώματα δεν θα έχουν αναφορές χωρίς αυτήν την ατζέντα».

Ο Χ. Γολέμης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των συμμαχιών και τόνισε ότι η ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας με την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσεται σε κεντροαριστερά.

Εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Αλ. Καλύβης εξέφρασε επιφυλάξεις για τα ανοίγματα Τσίπρα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι στο θέμα της αποτροπής της προεδρικής πλειοψηφίας, δεν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συμμαχίες, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανε και που θα του δημιουργήσουν δεσμεύσεις.

Επισήμανε ένα πρόβλημα διπλής ταυτότητας του κόμματος, αναλύοντας την διαφορά των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ τόνισε ότι η μείωση της δύναμης στις λαϊκές συνοικίες δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Ο κ. Καλύβης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 27% δεν είναι η οροφή της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως συμπλήρωσε ότι το μήνυμα του κόσμου είναι «προετοιμαστείτε καλύτερα». Πρότεινε δε την επιδίωξη των συμμαχιών «από τα κάτω», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έτσι έκανε και ο Τσάβες» και συμπληρώνοντας ότι δεν θα προσθέσει τίποτε η συμμαχία με δυνάμεις που εκπροσωπούν το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Ο Α. Καρίτζης σε μία αιχμηρή ομιλία ανέφερε ότι από περιστατικά που καταδεικνύουν προσωπικές και επί μέρους στρατηγικές, έχει πληγεί το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ, ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει την αντικατάστασή του ως μέλους της ΠΓ και μίλησε για την ανάγκη «βίαιης, όχι ωρίμανσης, αλλά ενηλικίωσης». Σημείωσε επίσης ότι «τα λάθη μας θα έχουν συνέπειες και για την ίδια την υπόστασή μας ως ΣΥΡΙΖΑ» και πρότεινε ριζικό ανασχεδιασμό δομών και ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Σκληραίνει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Στην συνεδρίαση μίλησε και ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Α. Βασιλόπουλος, ο οποίος στην σκιά των επεισοδίων της προηγούμενης ημέρας για το γήπεδο της ΑΕΚ, στην ουσία προανήγγειλε την σκλήρυνση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας για το θέμα. «Χρειάζεται πλέον μία ξεκάθαρη θέση και αυτή είναι η τήρηση της νομιμότητας», είπε, συμπλήρωσε ότι στην Ν. Φιλαδέλφεια δεν εκλέγει δήμαρχο το γήπεδο της ΑΕΚ και τόνισε: «παλαιός δήμαρχος του ΠαΣοΚ μου έχει πει ότι στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας δεν κόπηκαν δένδρα στην κατοχή όταν ο κόσμος πέθαινε από το κρύο. Εγώ ως αριστερός δήμαρχος, δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσω δάσος σήμερα».