Στις τελετές για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, όλοι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών που δίνουν το «παρών» στους εορτασμούς κοιτούν τον Πούτιν: Η ουκρανική κρίση και το ρήγμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας καθορίζει το κλίμα στις συναντήσεις.

Χωρίς χειραψία και με «αυστηρά μηνύματα» συνομίλησε ο Κάμερον με τον Πούτιν πριν τους εορτασμούς ενώ ο Ολάντ είχε χρειαστεί να διοργανώσει ξεχωριστό δείπνο για τον ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι, μετά το γεύμα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ψυχρό ήταν το κλίμα και μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν, οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Ντοβίλ. Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχέδιο για αποκλιμάκωση της κρίσης -κάτι που αρχικά δεν επιβεβαιώθηκε από την γερμανική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, στις ακτές της βόρειας Γαλλίας συρρέουν εκατοντάδες επισκέπτες και αρκετοί βετεράνοι. Το ενδιαφέρον θα στραφεί όμως σε όσα διαμειφθούν μεταξύ των ηγετών: Παρίστανται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ρώσος πρόεδρος, ο βρετανός πρωθυπουργός (αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ), η γερμανίδα καγκελάριος και ο ρώσος πρόεδρος.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, η G7 -οι κυβερνήσεις δηλαδή των επτά ισχυρότερων δυτικών οικονομιών χωρίς τη Ρωσία- είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εάν δεν προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Την παραμονή των εκδηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχαν συναντηθεί στο Παρίσι και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση που καθόρισε την έκβαση του Β’ ΠΠ

Οι ηγέτες στις ομιλίες τους τίμησαν τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Απόβασης, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο «οικοδεσπότης» Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε ιδιαίτερα όχι μόνο στους στρατιώτες αλλά και

κε στον ρόλο και τη θυσία των αμάχων της Νορμανδίας κατά την Απόβαση και τις μάχες που την ακολούθησαν.

«Θέλω σήμερα, στην 70ή επέτειο, οι τιμές που αποδίδει το έθνος να αποδοθούν σε όλους, πολίτες και στρατιώτες…Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών» δήλωσε κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου ο Φρανσουά Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που τιμώνται επισήμως οι 20.000 πολίτες που σκοτώθηκαν ανάμεσα στις 6 Ιουνίου 1944, όταν 130.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας και τις 22 Αυγούστου 1944, όταν τερματίσθηκαν οι μάχες στη Νορμανδία. Η περιοχή απελευθερώθηκε οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η μάχη ήταν επίσης μάχη των πολιτών» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αποτίοντας φόρο τιμής «σε ολόκληρες οικογένειες που γνώρισαν το χάος και τα πυρά των πολυβόλων».

Η Γαλλία «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις ΗΠΑ» είπε και πρόσθεσε: «Γιοργάζουμε σήμερα μια αξιομνημόνευτη ημερομηνία της ιστορίας μας, όπου οι δύο λαοί μας ενώθηκαν στην ίδια μάχη, αυτή της ελευθερίας».

Από την πλευρά του, οΜπαράκ Οπάμαείπε στην ομιλία του: «Η διεκδίκηση της Αμερικής, η προσήλωσή μας στην ελευθερία, η διεκδίκησή μας για ισότητα, η διεκδίκησή μας για ελευθερία, για την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, αυτή η διεκδίκηση είναι γραμμένη με το αίμα αυτών των ακτών και θα διαρκέσει στην αιωνιότητα».



«Όμαχα Μπιτς. Νορμανδία. Ήταν το προγεφύρωμα της Δημοκρατίας»
τόνισε ο Ομπάμα. «Από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική, από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία, επί 70 χρόνια διαδόθηκαν δημοκρατικά κινήματα» πρόσθεσε. «Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τους άνδρες που ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους».