Διαφάνεια στον τρόπο παραγωγής, κοινωνική μέριμνα για τους εργαζομένους και ειδικές προδιαγραφές φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό είναι το βασικό αξιακό τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται η ιδέα του «δίκαιου εμπορίου».

Οπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, τα τελευταία προϊόντα τα οποία πιστοποιημένα διακινούνται στην αγορά τηρώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες φαίνεται να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών στη Γερμανία. Το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κέρδη από την αγορά προϊόντων με την πιστοποίηση fair trade σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε κέρδη που ανέρχονται στα 654 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 95 εκατομμύρια πηγαίνουν απευθείας προς όφελος των χωρών παραγωγής.

Πρόκειται για μία πραγματική «ιστορία επιτυχίας», η οποία τα τελευταία 12 χρόνια αποφέρει σημαντικά κέρδη στον εναλλακτικό αυτό παραγωγικό τομέα. Η Γερμανία κατέχει σήμερα την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που στηρίζουν δυναμικά τα προϊόντα «δίκαιου εμπορίου», μετά τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία.
Δίκαιο εμπόριο από εκπτωτικά σουπερμάρκετ

«Η Γερμανία είναι μία χώρα όπου κυριαρχούν οι εκπτώσεις και ειδικότερα στα είδη πρώτης ανάγκης οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές», αναφέρει στην Deutsche Welle o Ντίτερ Όβερατ, Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού φορέα πιστοποίησης «Fair Τrade». Περίπου το 90% των γερμανών καταναλωτών δηλώνει ότι κάνει έστω και μία φορά την εβδομάδα τα ψώνια του σε εκπτωτικά σουπερμάρκετ.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί σε υψηλό επίπεδο ο θεμιτός ανταγωνισμός, κι έτσι τα προϊόντα fair trade θα μπορούσαν να θεωρηθούν λιγότερο ελκυστικά, εξαιτίας των ακριβότερων τιμών τους. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως εκτιμά ο Ντίτερ Όβερατ, οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει πλέον μία πιο ευαισθητοποιημένη καταναλωτική συνείδηση. Αναζητούν έτσι απλούς, καθημερινούς τρόπους για να συμμετέχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η πείνα και η εργασιακή εκμετάλλευση σε χώρες π.χ. της Αφρικής.
Η τάση προς την προτίμηση των προϊόντων πρώτης ανάγκης «δίκαιου εμπορίου» έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια ακόμη και μεγάλες αλυσίδες εκπτωτικών σουπερμάρκετ στη Γερμανία όπως τις Lidl, Penny, Aldi να προσφέρουν επίσης τα ράφια τους προϊόντα με πιστοποίηση «fair trade. Έτσι, χάρη στη μεγάλη τους προβολή, τα προϊόντα αυτά έχουν καταφέρει να κερδίσουν το αγοραστικό κοινό, παρά την ελαφρώς πιο αυξημένη τιμή τους.
Πρώτες στην προτίμηση των Γερμανών καταναλωτών βρίσκονται οι μπανάνες κατά 50%, ακολουθούν τα λουλούδια με ποσοστό 26% και έπεται ο καφές με 20%.