Την αφαίρεση μέχρι νεωτέρας των νέων καμερών που τοποθετούνται από την ΕΛΑΣ σε σκοπιές «ευπαθών στόχων» ζητάει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας στη Αττική (ΣΕΦΕΑΑ).
Ο Πρόεδρος του ΣΕΦΕΑΑ κ Βασίλης Ντούμας αναφέρεται σε ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων αλλά και σε άλλες ελλείψεις στον εξοπλισμό των αστυνομικών φρουρών.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών έχει ως εξής:
«Μετά την έναρξη εργασιών τοποθέτησης καμερών καταγραφής εικόνας και ήχου εντός των φυλακίων – οικίσκων φρούρησης ευπαθών στόχων, υπενθυμίζουμε σε όσους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν την ευθύνη της απόφασης ότι εκτός από την εγκατάσταση, τον φρουρούμενο στόχο και την κάμερα, υπάρχει ένας άνθρωπος που ζει και κινείται εκεί καθημερινά, για τουλάχιστον ένα οχτάωρο και για πολλά χρόνια. Ένας αστυνομικός που δεν είναι εξάρτημα ή ανταλλακτικό μιας εγκατάστασης, αλλά εργαζόμενος με προσωπικές εκφάνσεις και δραστηριότητες κατά το χρόνο εργασίας του. Θυμίζουμε τις καταγγελίες μας και αναφορές για: στόχους χωρίς φυλάκια που φρουρούνται από πυλωτές κατοικιών, ταράτσες, κοντινά πάρκα, χωρίς καμία προστασία ούτε καν από τα καιρικά φαινόμενα, χωρίς καν χώρο για τις ατομικές τους ανάγκες. Σκοπιές «τρώγλες» αντί για σκοπιές με αλεξίσφαιρη θωράκιση. Αλεξίσφαιρα γιλέκα από τα οποία τα περισσότερα είναι ληγμένα.




Σκοπός του ΣΕΦΕΑΑ είναι: Να μάθουμε αν ερωτήθηκε η Αρχή πριν από κάθε ενέργεια. Αν η τοποθέτηση των καμερών εντός του χώρου εργασίας παραβιάζει αρχές προσωπικών δεδομένων. Να δοθεί εντολή παύσης των εργασιών έως ότου αποφανθεί η Αρχή. Την αφαίρεση των καμερών που ήδη έχουν τοποθετηθεί. Να πληροφορηθούμε το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης των χώρων εργασίας των αστυνομικών. Να πληροφορηθούμε το όνομα της εταιρίας και τον τρόπο που ανατέθηκε η αγορά και εγκατάσταση».