Ένα μόριο το οποίο δίνει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο φαίνεται ότι συνοδεύει την κατανάλωση φυτικών ινών, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Δοκιμές που έκαναν ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου σε ποντίκια, έδειξαν ότι οι φυτικές ίνες – οι οποίες περιέχονται σε όλα τα φρούτα και λαχανικά καθώς και στα προϊόντα ολικής άλεσης – «φρενάρουν» τη συσσώρευση παραπανίσιων κιλών. Συγκεκριμένα, τα τρωκτικά ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Κάποια από αυτά κατανάλωναν – μεταξύ άλλων – και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Φάνηκε λοιπόν, ότι τα ποντίκια που μαζί με το λιπαρό γεύμα τους κατανάλωναν φυτικές ίνες, έπαιρναν βάρος με πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές τεχνικές προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο οξικό οξύ – ένα από τα κυριότερα λιπαρά οξέα που παράγονται στο έντερο – κατά τη διάσπαση των φυτικών ινών.

Εγκεφαλικό «ταξίδι» φρενάρει την όρεξη

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα «ταξίδευαν» μέχρι το ήπαρ όπου και μεταβολίζονται. Προς έκπληξή τους όμως, ανακάλυψαν ότι ένα μέρος των εν λόγω οξέων «μετανάστευαν» στον εγκέφαλο και μάλιστα στον υποθάλαμο – την περιοχή που σχετίζεται με τον έλεγχο της όρεξης. Η ενέσιμη χορήγηση οξικού οξέος απευθείας στον εγκέφαλο των τρωκτικών, φάνηκε να επαληθεύει τα πρώτα ευρήματα, καθώς περιόριζε την όρεξή τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο, τότε το μυστικό μιας καλλίγραμμης σιλουέτας και ενός υγιούς βάρους ενδεχομένως να κρύβεται στις φυτικές ίνες. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να ενισχύσει τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας που έχει πλέον λάβει διαστάσεις «πανδημίας».

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκάρι Φροστ υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η ποσότητα φυτικών ινών που θα πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε επιτυχή περιορισμό της όρεξής μας είναι τεράστια – δεν μιλάμε για ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης».

«Ίσως η ανάπτυξη ενός φαρμάκου καταστολής της όρεξης με βάση το οξικό οξύ, ή η εξεύρεση ενός τρόπου για τη διαχείριση της διάσπασης των φυτικών ινών ώστε να απελευθερώνεται περισσότερο οξικό οξύ στο έντερο να αποτελούσαν πιο αποδοτικούς τρόπους για έλεγχο του βάρους» καταλήγει ο ειδικός.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των βρετανών επιστημόνων παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Nature Communications».