Στη Βενεζουέλα βρίσκεται ο νομπελίστας λογοτέχνης Μάριο Βάργκας Λιόσα, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στον αγώνα της αντιπολίτευσης. «Δεν ήρθα να προκαλέσω κανέναν. Ήρθα να πω τα ίδια που λέω στη χώρα μου και στην Ισπανία» έσπευσε ο ίδιος να δηλώσει, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Ο Λιόσα -περουβιανός και κάτοχος της ισπανικής ιθαγένειας- επανέλαβε από τη Βενεζουέλα την στήριξή του στον αγώνα των φοιτητών. «Οι μάχες τους, οι νεκροί τους, τα θύματα των βασανιστηρίων είναι και δικές μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπενθυμίζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Λιόσα δεν είναι άγνωστος στο κοινό της Βενεζουέλας. Αλλωστε στη χώρα αυτή κέρδισε και την πρώτη του λογοτεχνική διάκριση, το βραβείο «Ρόμουλο Γκαγιέγος» το 1967 για το έργο του Το πράσινο σπίτι.

Την τελευταία φορά που βρέθηκε στη Βενεζουέλα ήταν το 2009. Τότε μάλιστα είχε καλέσει τον Ούγκο Τσάβες σε ένα πρωτότυπο ντιμπέιτ για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Όλα ήταν έτοιμα για να γίνει η «μονομαχία» μέχρι που την τελευταία στιγμή ο Τσάβες άλλαξε γνώμη.

«Θα δεχθώ να μονομαχήσω με τον Λιόσα, όταν θα γίνει πρόεδρος του Περού» είχε πει. Σημειώνεται ότι ο Βάργκας Λιόσα είχε διεκδικήσει -ανεπιτυχώς- την προεδρία του Περού το 1990 με αντίπαλο τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Ο συγγραφέας έχει προγραμματίσει ομιλίες και παρεμβάσεις σε περιοχές της πρωτεύουσας που ελέγχονται από δημάρχους της Αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη με πολύ θερμά λόγια για δύο εμβληματικές προσωπικότητες της Αντιπολίτευσης, τον Λεοπόλδο Λόπες που είναι στην φυλακή και την Κορίνα Ματσάδο.

«Ο Μαδούρο δεν είναι το πρόσωπο της Βενεζουέλας στον έξω κόσμο. Η Ματσάδο και ο Λόπες είναι» είπε πρόσφατα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν στην επίσκεψη Λιόσα. Ο συγγραφέας, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Επειδή όμως ξεκαθάρισε ότι «θα λέει αυτά που πιστεύει πάντα», ο νομπελίστας συγγραφέας υπογράμμισε ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας έκαναν λάθος να επιλέξουν τον Τσάβες και μια πολιτική ανάλογη με αυτή της Κούβας και της Βορείου Κορέας.

«Η Βενεζουέλα περνά μέσα από έναν ριζοσπαστικό αναχρονισμό» δήλωσε.