Εδώ και εβδομάδες οι αρχές στο Κίεβο φοβούνταν μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. Και η Δύση ζητούσε από την Μόσχα να αποσύρει τον στρατό της από τα σύνορα. «Αλλά η κρίση δεν ξέσπασε με τανκς: είναι κάτι πιο ύπουλο και λιγότερο σαφές, με την Ρωσία να θολώνει τα νερά για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της στην Ουκρανία», γράφει η Μπρίτζετ Κένταλ στο BBC.

«Πολλές από τις επιχειρήσεις για την κατάληψη κρατικών κτιρίων και την κατασκευή οδοφραγμάτων σε πόλεις όπως το Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, μοιάζουν καλά οργανωμένες, και επαγγελματικές. Οι εμπλεκόμενοι φοράνε μάσκες ή πανομοιότυπες στολές, και έχουν όπλα που είναι πρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις καταφτάνουν όλοι μαζί με λεωφορεία. Μερικές φορές δίνουν ή λαμβάνουν εντολές, και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Μερικοί μιλάνε σαφώς με ρωσική προφορά.

Σίγουρα ανάμεσά τους υπάρχουν απογοητευμένοι κάτοικοι. Αλλά οι πρωτεργάτες, εκείνοι που υποκινούν τα πιο σοβαρά επεισόδια, μοιάζουν με ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις, που έχουν αποσταλεί επί τόπου για να ξεσηκώσουν αναταραχή και να αμφισβητήσουν την ικανότητα του Κιέβου να διατηρήσει τον έλεγχο», τονίζει η Κένταλ.

«Ρώσοι αξιωματούχοι διαψεύδουν, φυσικά, την οποιαδήποτε ανάμειξη της Μόσχας. Επιμένουν ότι πρόκειται για μια λαϊκή διαμαρτυρία από τους ντόπιους, που θέλουν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τους στενούς δεσμούς της περιοχής τους με την Ρωσία και δεν αποδέχονται την «παράνομη κυβέρνηση στο Κίεβο».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Μόσχα θα βγει κερδισμένη. Υπολογίζει ότι ένα αποδυναμωμένο Κίεβο μπορεί στη συνέχεια να αναγκαστεί να κάνει ό,τι απαιτούσαν οι Ρώσοι από την αρχή: να επιτρέψει στην ανατολική βιομηχανική ζώνη της Ουκρανίας να απαγκιστρωθεί από την κεντρική κυβέρνηση και να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με την Ρωσία», προσθέτει.

«Τί θα γίνει από εδώ και πέρα; Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο έδαφος στην ανατολική Ουκρανία τα επόμενα 24ωρα.

Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να αποτρέψει, ή να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου, ώστε να μην εκλεγεί ένας πρόεδρος με ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει όλη τη χώρα.

Ετσι, το πιθανότερο είναι να υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση πριν από τις κάλπες, με επεισόδια, συγκρούσεις και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των εκλογών.

Στη θεωρία, οι τρέχουσες εντάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στις διπλωματικές συνομιλίες που έχουν ήδη προγραμματιστεί μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.

Αλλά αν η Ρωσία δεν δει κάποιο σημάδι ότι το Κιέβο είναι πρόθυμο να κάνει πίσω στο κρίσιμο ζήτημα της αποκέντρωσης στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει ήδη δηλώσει ότι μπορεί να μην εμφανιστεί στη Γενεύη», καταλήγει η ανάλυση του BBC.