Έρευνα υψηλού βαθμού διεξάγει η Διεύθυνση Επιθεώρησης των κρατικών υπηρεσιών στα αρχεία του Στέητ Ντιπάρτμεντ ύστερα από την διαπίστωση ότι «υπάρχει κενό σε φακέλους για δημοπρασίες και συμφωνίες» τις οποίες το υπουργείο έκλεισε τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα λείπουν οι φάκελοι 32 συμβάσεων από τις 115 που υπογράφηκαν και αφορούν κονδύλια 6 δις δολαρίων και πλέον.

Η εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Μαίρη Χαρφ δήλωσε ότι πρόκειται για «γραφειοκρατικό ζήτημα», βεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οικονομικό σκάνδαλο και σημείωσε ότι «η ανωμαλία» σημειώθηκε προτού αναλάβει υπουργός η κυρία Χίλαρι Κλίντον.

Η προκαταρκτική έκθεση των επιθεωρητών, η οποία διαβιβάστηκε στο τέλος Μαρτίου στο Κογκρέσο, δεν κάνει λόγο για «χρηματικό κενό» αλλά παρατηρεί: «Το γεγονός ότι, όπως διαπιστώνεται, δεν υπάρχει τάξη στην τήρηση των φακέλων με τις συμβάσεις δημιουργεί σοβαρό οικονομικό ρίσκο και δηλώνει έλλειψη εσωτερικού έλεγχου στη σύναψη συμβάσεων του Στεητ Ντιπάρτμεντ». Και τονίζει: «Η παράλειψη της τοποθέτησης όλων των εγγράφων [μιας σύμβασης] δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για απατή από διεφθαρμένα πρόσωπα».

Μεταξύ των φακέλων που λείπουν είναι πολλοί που αφορούν συμβάσεις για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.