• Αναζήτηση
  • Σαλάτα με ρόκα, παντζάρι και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

    ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

    Για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού

    200 ml χυμός πορτοκαλιού

    5 γρ. μουστάρδα Dijon

    170 ml έ.π. ελαιόλαδο

    170 ml ηλιέλαιο

    5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού

    αλάτι

    ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

    360 γρ. ρόκα, καθαρισμένη

    150 γρ. παντζάρι, βρασμένο και καθαρισμένο, κομμένο σε ροδέλες

    100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

    60 γρ. ραπανάκι, κομμένο σε φέτες

    80 γρ. πορτοκάλι, σε φιλέτα*

    10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο

    αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Βινεγκρέτ πορτοκαλιού:
    Σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να μείνει το 1/4 της αρχικής του ποσότητας. Τον περνάμε από σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

    Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μουστάρδα και τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το φτερό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα, αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι αν χρειάζεται.

    Σαλάτα:
    Βάζουμε τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα και αλατίζουμε. Περιχύνουμε με 150 ml από τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

    * Φιλετάρουμε το πορτοκάλι αφαιρώντας προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι τη φλούδα, το λευκό μέρος και τη μεμβράνη που περιβάλλει την κάθε φέτα.

    Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

    Αφιερώματα
    Σίβυλλα
    • Έντυπη έκδοση Η ζωή σε ένα private jet… Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής τίναξε βαριεστημένα τη στάχτη του πούρου του. Ρούφηξε μια γουλιά από το τσάι... ΣΙΒΥΛΛΑ
    Helios Kiosk