Δεκαήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στη γραφιστική συνδιοργανώνουν η Θεσσαλονίκη –Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και η δράση του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», Made in Thessaloniki. Το Toolkit Startup όπως είναι η ονομασία του, θα περιλαμβάνει workshops, εκθέσεις, διαγωνισμούς, μετακλήσεις, ομιλίες, δημιουργικές συναντήσεις και παραγωγή έργων. Θα διαρκέσει από τις 3 ως τις 13 Απριλίου 2014.
Γραφίστες και σχεδιαστές με έντονη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θα αναπτύξουν ιδέες και σκέψεις πάνω σε θέματα όπως «Packaging /Made in Greece» (Θανάσης Τσαμπούκας), «Γραφιστική και δυσλεξία» και «Σύνθεση ως μέο επιτυχίας (Νίκος Σμυρνιός), «Το information design σε σχέση µε την ποιότητα ζωής» (Λευτέρης Κοντογιάννης) και «The battle of communication through type» (Πάνος Βασιλείου).
Ανάμεσα στα workshops θα βρούμε εκείνο του Χάρη Τσέβη µε θέµα «Φαντασία, η απαγορευµένη ουσία που κυλάει στο αίµα µας (Ένα …φανταστικό εργαστήριο)», του Γιώργου ∆ουτσιόπουλου µε θέµα «Ψηφιακή Εικονογράφηση: Character design I» και του Θανάση Γεωργίου (Geographik) µε θέµα «Ένα τυπογραφικό πείραµα / Σχεδιασµός περιοδικού».
Μέσω του νέου θεσμού σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη –Toolkit –που να την έχουν στη διάθεσή τους οι νέοι στο ξεκίνημα της πορείας τους –Startup. Σκοπός είναι η μετάδοση γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης πάνω στην οπτική επικοινωνία και τη γραφιστική. Απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους τμημάτων γραφιστικής δημόσιων και ιδιωτικών σχολών, αλλά και σε επαγγελματίες του χώρου της οπτικής επικοινωνίας που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Το Σάββατο 5 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Mandela Poster Project» (λήγει 13 Απριλίου) και την Κυριακή 6 Απριλίου στο Γυάλινο Περίπτερο Νέας Παραλίας θα εγκαιαστεί η έκθεση διαγωνισµού αφίσας σχολών γραφιστικής µε τη συνεργασία της Θεσσαλονίκης –Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, µε θέµα «Τα Αδέσποτα Ζώα». Θα παρουσιαστούν 33 αφίσες που προκρίθηκαν ανάμεσα σε 150 συμμετοχές, οι οποίες υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.
Οι σπουδαστές / μαθητές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Γραφιστικής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν την άποψη τους για την προστασία και την ανάληψη δράσης για τα αδέσποτα ζώα. Στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά αντικρίζουμε στους δρόμους της Ελλάδας.