Μία νέα ημέρα ξημερώνει για την ελληνική οικονομία μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξε το επενδυτικό κοινό στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, αποτελεί πανηγυρική ψήφο εμπιστοσύνης και στις ελληνικές τράπεζες που επανακάμπτουν σταδιακά, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις επισφάλειες που επισώρευσε στα χαρτοφυλάκιά τους η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία μας.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ξένων θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών τραπεζών που πιστεύουν στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank κατά € 1,2 δις και της Τράπεζας Πειραιώς κατά € 1,75 δις.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και των δύο τραπεζών εκτός Ελλάδος έγινε το απόγευμα της 24η Μαρτίου 2014 και ο τερματισμός της διαδικασίας υποβολής προσφορών ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα» υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών η τράπεζα αποδέχθηκε προσφορές για κεφάλαια ύψους € 1,2 δις, έναντι τιμής € 0,65 ανά μετοχή.
Για το σκοπό αυτό η διοίκησή θα εισηγηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση (ΕΓΣ) της 28ης Μαρτίου 2014 την έκδοση 1.846.153.846 νέων μετοχών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, ο μεγάλος όγκος των προσφορών έκανε δυνατό τον προσδιορισμό αυτής της εξαιρετικά υψηλής τιμής έκδοσης των νέων μετοχών, η οποία διαμορφώνεται ελάχιστα χαμηλότερα (discount -7,1%) από το κλείσιμο της μετοχής την 24η Μαρτίου 2014.
Μετά την νέα ΑΜΚ το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο ΜΚ της Alpha Bank περιορίζεται στο 69,9%, από 81,7%. Μετά την ανακοίνωση της συναλλαγής, την 26η Μαρτίου 2014 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής της Τράπεζας κατά 4,3% αλλά και των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών της (warrants) κατά 13,4%.
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε επίσης την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, έχοντας τοποθετήσει 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές στην τιμή των €1,70 ανά μετοχή (discount -19,0% έναντι της τιμής της μετοχής την 24η Μαρτίου 2014, ενώ η τιμή αυτή αντιστοιχεί στο 114% της λογιστικής καθαρής αξίας της τράπεζας την 31.12.2013), με συνολικό ύψος αντλούμενων κεφαλαίων € 1,75 δις.
Στην ΕΓΣ της 28ης Μαρτίου 2014, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την ΑΜΚ της Τράπεζας. Εκτιμάται ότι μετά την νέα ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στο ΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς περιορίζεται από περίπου 81% στο 67%.
«Με τις ανωτέρω εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας καταφέρνουν να αντλήσουν από την αγορά νέα μετοχικά κεφάλαια (ΜΚ) ύψους 2,95 δις, που στην ουσία αποτελούν στο σύνολό τους Ξένη Άμεση Επένδυση (ΞΑΕ) στην Ελλάδα» τονίζει η Alpha Bank.
Με αυτά δε τα κεφάλαια πρόκειται να καλύψουν αφενός τις επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις που εκτιμήθηκαν από την πρόσφατη διαγνωστική μελέτη της BlackRock και της Τραπέζης της Ελλάδος στα € 262 εκατ. για την Alpha Bank και στα € 425 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς και, αφετέρου, την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών τους από το ελληνικό δημόσιο ύψους € 940 εκατ. για την Alpha Bank και € 750 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, συνολικά οι κινήσεις αυτές των Τραπεζών συνεπάγονται ουσιαστικά συνολική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης της χώρας κατά € 2,38 δις (1,31 π.μ. του ΑΕΠ).
Επίσης, με τις ανωτέρω κινήσεις περιορίζονται ουσιαστικά οι δανειακές ανάγκες του Ελλ. Δημοσίου το 2014 λόγω μη ανανέωσης κρατικών ομολόγων αξίας € 1,69 δις που είχαν δοθεί στις τράπεζες ως αντάλλαγμα για τις προνομιούχες μετοχές.
«Σε συνδυασμό δε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για την 4η Εξέταση της πορείας προόδου του Προγράμματος Προσαρμογής και την αναμενόμενη επικείμενη έγκριση της δόσης των € 11,5 δις από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ, τίθεται πλέον οριστικά στο περιθώριο κάθε συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα το 2014, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και το 2015» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.