Η λαϊκή αποδοκιμασία της Αριστεράς, η άνοδος της Ακροδεξιάς και η αποχή των ψηφοφόρων είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα που εξάγονται λίγες ώρες μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών. Η αποχή έφθασε το 38,72%, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε ποτέ σε δημοτικές εκλογές. «Ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν με την αποχή ή την ψήφο τους τις ανησυχίες ή τις αμφιβολίες τους», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Η αποχή ήταν μια -διόλου έμμεση, αλλά πολύ άμεση και ηχηρή- απάντηση απέναντι στην κυβερνώσα γαλλική αριστερά με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δράττει τους καρπούς της αντιδημοφιλίας του και να παραμένει ο πλέον αντιπαθής πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας. Ποτέ ψηφοφορία μεσούσης της προεδρικής θητείας δεν έχει πραγματοποιηθεί σε τόσο αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ερό απολαμβάνουν μόλις του 20% και 25% της εμπιστοσύνης των πολιτών, αντίστοιχα.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών μέχρι στιγμής είναι αδιαμφισβήτητα το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρί Λεπέν που κατόρθωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του να εκλέξει δήμαρχο από τον πρώτο γύρο σε κοινότητα μεγαλύτερη των 10.000 κατοίκων, τον υποψήφιο Στιβ Μπριουά που αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 50.26% στη πόλη Ενέν-Μπομόν (27.000 κάτοικοι) η οποία παραδοσιακά ψήφιζε αριστερά.
Επίσης, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο στις πόλεις Περπινιάν, Αβινιόν, Φορμπάς, Μπεζιέ, Φρεζίς και Ταρασκόν και θα είναι παρόν στον δεύτερο γύρο σε πάνω από εκατό «τριαδικές» αναμετρήσεις, δηλαδή εκλογές ανάμεσα στους υποψηφίους της δεξιάς, των σοσιαλιστών και του Εθνικού Μετώπου.
Το Εθνικό Μέτωπο, παρότι είχε υποψήφιους σε μόλις 596 εκ των 36.000 κοινοτήτων της χώρας, συγκέντρωσε σε εθνικό επίπεδο ένα ποσοστό της τάξης του 7%. Για τους Σοσιαλιστές το εθνικό ποσοστό κυμάνθηκε στο 43%, ενώ για την κεντροδεξιά στο 48%.
Η Λεπέν έκανε λόγο για «τέλος του δικομματισμού», επισημαίνοντας ότι η παράταξή της αναδεικνύεται σε «μεγάλη κι ανεξάρτητη δύναμη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».