Μήπως αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Εάν ναι, το πιθανότερο είναι ότι δεν κοιμάστε καλά, κι ας μην το έχετε καταλάβει.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπνου (21 Μαρτίου), οι ειδικοί εημερώνουν το κοινό για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ύπνο και τις διαταραχές του. Όπως αναφέρουν, ετσι αισθανόμαστε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Εάν δεν συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω, τότε η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα, η προσοχή, η εγρήγορση και η ψυχική μας διάθεση μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά.
Η ημερήσια υπνηλία, επιπρόσθετα, μπορεί να είναι επικίνδυνη προκαλώντας π.χ. τροχαία ατυχήματα. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες με τους ταχείς ρυθμούς και τις πολλές δραστηριότητες, είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά. Αυτό επιδεινώθηκε από τότε που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν δυναμικά και στη ζωή των παιδιών μας. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα νεαρά άτομα δεν έχουν επαρκή ύπνο και αυτό αντανακλά στη συγκέντρωση τους, στη μάθηση, στη συμπεριφορά και στη σωματική τους ανάπτυξη.
Καλή αναπνοή
Η αναπνοή καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου πρέπει να είναι ήρεμη και να μην διακόπτεται. Αυτό δε συμβαίνει όταν υπάρχει αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο. Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο δεν «συνειδητοποιούν» πόσες πολλές φορές «ξυπνάνε» κατά την διάρκεια της νύχτας. Εάν οι αεραγωγοί δεν είναι επαρκώς ανοιχτοί, ο ύπνος διαταράσσεται σημαντικά.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο είναι το αυξημένο σωματικό βάρος. Η επιπλέον συσσώρευση λίπους στο λαιμό μπορεί να μειώσει το άνοιγμα του φάρυγγα, ενώ η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του διαφράγματος.
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους από μόνη της μπορεί να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει την άπνοια κατά τον ύπνο σε ορισμένα υπέρβαρα άτομα.
Άλλοι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο αποτελούν το κάπνισμα, και οι μεγάλες αμυγδαλές, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η διακοπή του καπνίσματος ή η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών μπορούν να συμβάλουν στην θεραπεία της άπνοιας κατά τον ύπνο. Για την πιστοποίηση της διαγνώσεως της υπνικής άπνοιας χρειάζεται μελέτη ύπνου σε ειδικό εργαστήριο ύπνου.
Η υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναπνευστικές συσκευές (μάσκα CPAP), με οδοντοστοματικές συσκευές και σε κάποιους επιλεγμένους ασθενείς με χειρουργική επέμβαση.
Υγιές σώμα
Όσο πιο καλά κοιμόμαστε, τόσο πιο υγιείς είμαστε και αντίστροφα. Όταν ξυπνάμε ξεκούραστοι, επιλέγουμε πιο εύκολα να ασκηθούμε και να τρώμε υγιεινά, ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να έχουμε μειωμένη σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου έστω και για λίγες μέρες διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα την αύξησης της όρεξης και την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.
Όσοι διαμένουν στην Αττική και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπνου μπορούν να απευθυνθούν, για περισσότερες πληροφορίες, στο Κέντρο Μελέτης Υπνου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμος» (τηλ. 213-2041843, email: sleeplabathens@yahoo.gr) για θέματα υπνικής άπνοιας, ροχαλητού και αναπνευστικών διαταραχών.
Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν στο εργαστήριο ύπνου του «Αιγινητείου» (τηλ. 210-7289324, email: egslelabath@ho.gr), για θέματα αυπνίας και νευρολογικών διαταραχών στον ύπνο.