Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση «CCC/C» της Alpha Bank επιβεβαίωσε οίκος Standard & Poor΄s Ratings Services, διατηρώντας το outlook αρνητικό, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η επιβεβαίωση της βαθμολογίας αντανακλά την άποψή του ότι η Alpha θα συνεχίσει να επωφελείται από την κεφαλαιακή στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) και την έκτακτη βοήθεια στην παροχή ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι η αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισ. ευρώ δεν θα παράσχει επαρκές περιθώριο ασφαλείας έναντι των μεγάλων πιστωτικών απωλειών που περιμένει στην τράπεζα τα επόμενα δύο χρόνια.
Αναφέρει δε πως θεωρεί ότι η Alpha θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει τον ελάχιστο ρυθμιστικό δείκτη τον οποίο ορίζει σαν Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III) στο 8% στο τέλος του 2015.
Κατά την άποψη του, το ΤΧΣ θα συνεχίσει να είναι πρόθυμο και ικανό να διαθέσει επαρκή κεφαλαιακή στήριξη στην Alpha για να αποκατασταθεί ο ελάχιστος εποπτικός κεφαλαιακός δείκτης και σε αυτό το πλαίσιο περιμένει ο προβλεπόμενος σταθμισμένος για τον κίνδυνο κεφαλαιακός δείκτης να είναι διατηρήσιμα πάνω από το 3% το 2015.
«Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να ενσωματώνουμε μια βαθμίδα βραχυπρόθεσμης στήριξης στην αξιολόγηση της Alpha ώστε να αντανακλάται η πιθανή αυτή στήριξη» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του.
Ο οίκος αναμένει συνεχιζόμενη διάβρωση του κεφαλαίου της τράπεζας, λόγω των πολύ υψηλών πιστωτικών ζημιών από το μεγάλο απόθεμα από μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία (NPAs), καθώς και από τον μεγάλο όγκο αυτού που η ίδια θεωρεί σαν ευάλωτα αναδιαρθρωμένα δάνεια τα οποία η τράπεζα δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή καλυμμένα με προβλέψεις.
«Τα δάνεια αυτά συσσωρευτήκαν κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης και έντονης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα» τονίζει ο οίκος.
«Πιστεύουμε ότι η Alpha θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων το 2014 και το 2015, με ακόμα αρκετά μεγάλες εισροές από νέα NPAs» σημειώνουν οι αναλυτές του.
Και προσθέτουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετης πιστωτικές ζημιές, «που θα υπερβούν σημαντικά τα προβλεπόμενα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας το 2014 και το 2015».
Εξάλλου, αναφέρουν ότι «η άποψη μας για τις μελλοντικής κεφαλαιακές απαιτήσεις της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την αδύναμη ποιότητα που βλέπουμε στο κεφάλαιο της τράπεζας, αντικατοπτρίζοντας τα μεγάλο ποσό των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία τρία χρόνια».
Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα να υποβαθμίσει την Alpha μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες.
Και καταλήγει τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει σε σταθερό το outlook εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιωθούν σημαντικά και αμβλυνθούν οι πιέσεις στην τράπεζα ή εάν υλοποιηθεί σημαντική πρόσθετη εξωτερική υποστήριξη.