Τη διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό προβλέπει το 80% των αναλυτών που μετείχε σε μηναία έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 98% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο για πέμπτο μήνα τον Απρίλιο.

Από τους 41 οικονομολόγους που μετείχαν στην έρευνα, το 46% θεωρεί ότι οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ το 54% εκτιμά ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν.

Η εκπεφρασμένη θέση της ΕΚΤ είναι ότι για όσο διάστημα το παραγωγικό κενό στην οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει μεγάλο, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα διατηρηθούν χαμηλά.

Αυτό που ουσιαστικά λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ότι για όσο διάστημα οι εταιρείες εξακολουθούν να μην παράγουν κοντά στην μέγιστη παραγωγική τους ικανότητα, ο πληθωρισμός δεν αποτελεί απειλή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι και το 2014 η παραγωγή στη ζώνη του ευρώ θα είναι κάτω από τα δυνητικά επίπεδα για έκτη χρονιά, τοποθετώντας την ανάκαμψη της παραγωγής από το 2018!