Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης μίλησε στους Αιμίλιο Περδικάρη και Αντώνη Γκιόκα για τη Χρυσή Αυγή, τους φορολογικούς συντελεστές και τις ιδιωτικοποιήσεις.{{{ audio1 }}}

Για τη δήλωσή του σχετικά με τη Χρυσή Αυγή

«Δεν είμαστε δικαστές ούτε η Βουλή θα δικάσει, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το πολιτικό ζήτημα της αυτονομίας της δικαστικής έρευνας είναι μείζον. Η δικαστική έρευνα προχωράει, τη στηρίζουμε και την ενθαρρύνουμε και μ’ αυτήν την έννοια μου προξένησε κατάπληξη όταν έγινε ερμηνεία από έγκριτους συναδέλφους σας ότι μιλήσαμε για μεθόδευση της Δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται περί αυτού. Γίνονται έρευνες σε δύο παράλληλες διεργασίες και από τη μία ζητάμε από τη Βουλή να αποφασίσει εάν θα δώσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης και τους υπόλοιπους βουλευτές της Χ.Α., ανεξάρτητα από το αν θα τους προφυλακίσει ή όχι, και από την άλλη διεξάγεται – και σωστά, γιατί είναι πρωτόγνωρα αυτά τα γεγονότα στη Μεταπολίτευση – μια έντονη συζήτηση από δημοσιολογούντες και πολιτικούς κύκλους για το κατά πόσον πρέπει ή όχι η Χ.Α. να τεθεί εκτός νόμου και να μη συμμετέχει στις εκλογές. Είμαστε πάρα πολύ σαφείς σ’ αυτό το ζήτημα και έχουμε πει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ότι η Χ.Α. πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου, αλλά όχι εκτός νόμου και δεν πρέπει να ηρωοποιούνται για απόψεις και ιδέες, έστω και αν παράγουν φόβο και μίσος και είναι αποκρουστικές, και θα πρέπει μόνο για πράξεις και με μεγάλη αυστηρότητα, εάν είναι αναμεμειγμένοι και βουλευτές και ο πρόεδρος του κόμματος να τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ως κυβέρνηση.

«Για όλα όσα μπορέσουμε και αυτά θα είναι σε έναν οδικό χάρτη. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι κρίσιμα τα εργαλεία που αφαιρούνται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας – μιλάω για τα λιμάνια, ΟΛΠ και ΟΛΘ – και για τα δίκτυα και αφορμή παίρνω από το Ελληνικό. Ούτε το Ελληνικό ούτε ο Ιππόδρομος ούτε ο ΟΠΑΠ είναι στρατηγικού χαρακτήρα ιδιωτικοποιήσεις. Στρατηγικού χαρακτήρα είναι οι υποδομές, από τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και πρέπει να επανέλθουν σε δημόσιο έλεγχο. Αλλά και το Ελληνικό, επειδή αποτελεί έναν κρίσιμο πνεύμονα και στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πρωτεύουσας και ευρύτερα, θα το επαναδιεκδικήσουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε.»

Για το αν ισχύει η δήλωση Τσίπρα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών όσων προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις

«Πάντοτε ισχύει. Με την έννοια ότι αυτές οι διαδικασίες, έτσι όπως γίνονται, φτιάχνουν ένα θερμοκήπιο πιθανών διαπλοκών. Και η κυβέρνηση έτσι όπως προσπάθησε είτε για τη διοίκηση τραπεζών είτε για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να φτιάξει μία θωράκιση και για το μέλλον, για οποιαδήποτε απόφαση, διότι γνωρίζει αυτό το θερμοκήπιο.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές

«Οπωσδήποτε, για τα κατώτερα εισοδήματα. Θα ξεκινήσει από το αφορολόγητο και άλλοι λένε για 11, 12 ή 13 χιλιάδες – το ελάχιστο της διαβίωσης και τους δείκτες φτωχοποίησης. Από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να μετράμε και το γεγονός ότι θα υπάρξει και μόνο αφορολόγητο, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μια άλλη κλίμακα.

Για τις επιχειρήσεις, οπωσδήποτε θα υπάρξουν αλλαγές με βάση τη συνολική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη φοροδοτική ικανότητα. Είναι δύσκολο να πει κανείς απλώς 22, 26 ή 45% συντελεστής. Είναι ένα θέμα που πάρα πολύ συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο θα διαμορφώσει. Αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστεί, όταν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, να οδηγούν σε μια φοροδοτική ικανότητα και επάρκεια που είναι απαραίτητη και για το Δημόσιο, αλλά να δίνει και τη δυνατότητα για ένα θεμέλιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αυτό, όμως, είναι θέμα και μελέτης και εμπράγματης εφαρμογής.»